Secretul Femeilor Puternice o viata bazata pe Valori 01
Iulia Sorescu

scris de

descopera-ti valorile

Descopera-ti valorile. Simplifica-ti alegerile!

Secretul femeilor puternice: O viaţă bazată pe valori

 

Te-ai întrebat vreodata ce le face pe unele femei să radieze, să emane încredere în sine şi o siguranţă contagioasă? Poate că le-ai urmărit de la distanţă cu admiraţie şi poate cu invidie. Ţinuta lor, stilul vesimentar, felul cum îşi poarta rujul roşu strălucitor, pantofii stiletto, toate sunt doar partea de faţadă a încrederii lor uimitoare.

Am putea să cream liste întregi de ce să faci, cum să te imbraci şi cum să te porţi pentru a-ţi creşte încrederea în tine şi pentru a emana aceeaşi siguraţa cu femeile pe care le admiri în secret. Ai putea să îndeplineşti toate acestea cu succes şi cu toate astea ai putea să nu fii nici pe departe la fel de încrezătoare. De ce? Pentru ca la baza unui stil elegant şi atrăgator, în spatele unui machiaj de zi bine realizat şi al rujului roşu care susţine perfect zâmbetul larg, se află… o viaţă trăită pe valori.

Nu vorbim aici de moralitate, sau de valorile tradiţionale, aşa cum le-am cunoscut de la mama sau de la bunica. Nu vorbim despre ceea ce este acceptat în societate. Este vorba de valorile personale. Sau, hai să le numim standarde sau principii. Este vorba de ceea ce răspunde la întrebarea “ce este important pentru tine în viaţă?”.

 

Sursa foto: @unsplash

Descopera-ti valorile

Dacă răspundem onest acestei întrebări şi vom cunoaşte în orice moment răspunsul, atunci am facut primul pas pentru a deveni o femeie puternică (cu sensul de încrezătoare în forţele proprii, mai degrabă decât puternică în sensul fizic al cuvântului). Aceste valori, sau principii vor sta la baza tuturor deciziilor noastre, indiferent unde le vom aplica, fie că este vorba de relaţii, de carieră sau de timpul noastru liber. Frumuseţea constă în transforamrea lor într-un ghid al deciziilor conştiente, care să ne susţină în tot ceea ce facem. Şi în momentul în care ne bazăm întreaga viaţă pe aceste volori, rujul va fi doar un element de stil, un simplu accesoriu.

 

Cum să ne dăm seama de ceea ce este important pentru noi?

La prima vedere, întrebarea asta pare simplă. Ai putea să redai într-o secundă o listă cu lucrurile sau aspectele fără de care nu ai putea trăi. Bani, familie, siguranţă, afecţiune, libertate, eleganţă, feminitate, călătorii, poate sex, prieteni, relaţii sociale, carieră, statut s-ar regăsi pe listă. Însă, dacă analizăm mai în amanunt, nu toate sunt chiar atât de importante.
Să nu ne lăsăm păcălite. Multe dintre primele idei care ne vor trece prin minte, s-ar putea să fie condiţionări sociale sau culturale. Ai putea să pui din inerţie familia pe listă, când pentru tine în momentul ăsta s-ar putea să fie mai important să călătoreşti (sau poate invers – este doar un exemplu).

Răspunsul la această întrebare trebuie să fie 100% sincer pentru noi înşine. În definitiv, este o listă pe care să o ţinem doar pentru noi, nu trebuie să o justificăm faţă de nimeni altcineva.

Ce să facem cu aceste valori, o data ce le cunoaştem?

Evident că nu este suficient doar să încropim o listă, pe care să o dăm uitării într-un colt dintr-un sertar. Nu am realizat nimic dacă ştim cât de importanţi sunt pentru noi prietenii, dar ne-am îngropat atât de mult în muncă, încât abia dacă avem timp să vorbim cu ei la telefon. Şi apoi ne mai mirăm ce ne lipseşte de nu suntem mulţumite, ce ne face să ne forţăm să zâmbim, în loc să o facem cu adevărat…
Prin urmare, următorul pas important este să luam deciziile în funcţie de aceste valori. Să facem din ele ghidul nostrum lăuntric, care să ne susţină atunci când vrem să spunem “nu” în loc de “da”, atunci când trebuie sa alegem între două căi, sau atunci când vrem să facem ceva cu puţinul nostru timp liber.

Sursa foto: @unsplash
Sursa foto: @unsplash

Cum să aplicăm valorile personale în business sau în carieră?

Nimic mai simplu. Aşa cum o facem în toate celelalte aspecte ale vieţii. Şi nu pot decât să dau un exemplu. O poveste pe care am auzit-o de la o prietenă care a trecut prin situaţia asta. Lucra de câţiva ani într-o corporaţie. Lucra cu pasiune, pentru că îi placea şi se dedica într-u totul. Reuşea, cu toată admiraţia, să se împartă între job şi familie, astfel că s-ar fi putut spune că avea o viaţă perfectă.

Despre sensul vietii : Mituri despre sens şi unde îl găsim

Dorinţa ei de a avansa şi de a fi apreciată pentru ceea ce face i-a fost îndeplinită. A fost numită ca manager regional în compania în care lucra. A acceptat cu uşurinţă această poziţie, care pe lângă responsabilităţile crescute, presupunea şi multe deplasări în afara oraşului. Treptat şi-a pierdut din entuziasmul pentru muncă şi nu mai reuşea să se împartă atât de eficient între casă şi birou. Ia luat ceva timp şi câteva şedinţe cu un coach personal, să îşi dea seama ce îi lipsea.

Făcând o ierarhie a valorilor ei, şi-a dat seama că pentru ea era mai important timpul petrecut cu cei dragi, decât statutul şi stabilitatea financiară date de avansare. Şi pentru că a ştiut acest lucru, s-a întors cu zambetul pe buze la vechiul job, restabilindu-şi echilibrul. (Este o poveste reală de coaching şi de aceea numele şi detaliile vor rămâne anonime).

De cele mai multe ori facem lucruri pentru aşa credem că trebuie. Pentru că aşa dă bine în social media sau pentru că aşa ne putem atrage admiraţia celorlaţi. Important este să facem totdeauna ceea ce este bine pentru noi înşine şi ceea ce ne face noua plăcere. Indiferent dacă pentru ceilalţi poate părea diferit. Ca în exemplul de mai sus, a renunţa la o poziţie de management pentru a reveni pe o “treaptă inferioară” nu părea cea mai raţionala decizie. Însă pentru ea şi pentru familia ei, a reprezentat cea mai bună decizie posibilă.

Un far pe timp de ceaţă

Valorile personale trebuie să stea în permanenţă de veghe asupra deciziilor noastre. Să constituie un fel de far pe vreme de ceaţă, atunci când nu ştim prea bine între ce şi ce să alegem. Şi cu atât mai mult trebuie aplicate în carieră sau în business. Ţinânand seama de ele, vom fi mai împlinite şi vom putea emana acea încredere a femeilor puternice. Pentru ca a fi o femeie puternică înseamnă mai mult decât o imagine cu stil.

Lasă-ne un comment și spune-ne ce e cel mai important pentru tine!
Iulia Sorescu

BY:

iulia@upriseaction.com

I’m Iulia – life coach, trainer and founder of Uprise Action. I am passionate about human potential and I help people get direction, self-confidence and a sense of inner connection.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.