Mituri dezvoltare personal
Iulia Sorescu

scris de

Dezvoltare Personală

Dezvoltare Personală

Mituri Despre Dezvoltare Personală. Cum Să Te Accepți Așa Cum Ești?

De câte ori deschizi Instagram sau Pinterest, de câte ori răsfoieşti o revistă pentru femei, te loveşti de aceeaşi şi aceeaşi imagine: o femeie frumoasă, corpul perfect, cu un bronz decent şi uniform, un zâmbet larg prin care i se văd dinţii perfecţi şi albi. Ea este femeia de carieră care vine apoi acasă, acordă toata atenţia necesară educaţiei copilului ei, găteşte, spală, calcă şi după toate astea îmbraca lenjeria de mătase şi are grijă şi de soţ.

Instagram: Cum îți crești audiența ? 10 sfaturi de la Ruxandra Babici

Sursa foto principala @taymbrown

Sursa foto: @lenaperminova
Sursa foto: @lenaperminova

Oricât s-ar spune că Social Media distorsionează realitatea afişând numai momentele de fericire, împlinire şi distracţie, oricâte campanii s-ar duce pentru normalizarea imaginii femeii în reclame, showuri TV şi cat-walkuri, adevărul este că în adâncul inimii încă ne dorim imaginea aia de perfecţiune pe care am văzut-o în newsfeed.

Iluzia femeii perfecte face rău stimei de sine. 

Dorinţa de a atinge perfecţiunea este o iluzie. O iluzie creată mai mult în scopuri de marketing. Pentru că în goana noastră de dezvoltare personala cumpărăm o mulţime de creme scumpe, ne înscriem în programe de întreţinere corporală, iar la sfârşitul zilei rămânem cu sentimentul de neîmplinire că ceva totuşi nu am facut bine. Ne supărăm pe noi înşine dacă ne-am supărat în timpul zilei, suntem dezamăgite de noi atunci când nu avem energia necesară să ducem la îndeplinire toate taskurile pe care ni le-am propus. Şi mai mult, simţim că această lipsă de “zen” este eşecul eşecurilor…

Sursa: @unsplash

Dezvoltare Personală. Ce ar fi dacă am schimba perspectivele? 

Dorinţa de a fi mai bune, mai deştepte, mai frumoase, mai de success contribuie în mare măsură stresului zilnic şi a neîmplinirii generale. Dezvoltarea personală este în regulă atâta timp cât este făcută după propriile standarde şi nu urmărind o imagine efemeră de pe Instagram, despre care nici nu ştim cât de adevărată este.

Zenul este supraestimat

Ce ar fi dacă nu am mai pune atâta presiune pe noi? Cum ar fi ca după o zi de muncă să nu ne mai stresăm că nu am reuşit să mergem şi la sală şi la cumpărături… Cum ne-am simţi dacă ne-am permite să fim şi fără chef din când în când? Da, nu ar fi scenariul perfect pentru o poză de social media “happy nights with my dear family”. Însă, este perfect normal să nu fim tot timpul scoase ca dintr-un tablou. Este perfect normal să fim posomorâte atunci când ne doare ceva…

Dezvoltarea personală este de fapt descoperire personală

Dezvoltarea personală despre care se vorbeşte întruna ne spune cum sa fim “MAI” bune, deştepte, persuasive, atrăgătoare. Ne anulează realizările prezente pentru că suntem mereu în cautare de mai mult. Fericirea promisă la capătul acestui drum nu este mai niciodata atinsă, pentru că acest “mai” este un drum fără final.

 

Sursa foto: @honeyidressedthedog

 

Dar dezvoltarea personală nu înseamnă atingerea perfecţiunii. Este, de fapt, un drum anevoios şi totodată fascinant de descoperire a propriului sine. Este căutarea răspunsului la întrebarea “cine sunt?” şi acceptarea oricărui răspuns găsit.

Dezvoltarea personală nu înseamnă 15 minute de meditaţie făcută în grabă şi cu ajutorul unei aplicaţii şi nici mersul la sală de 5 ori pe săptămână, deşi nu contestă nimeni beneficiile sportului. Este acceptarea cu compasiune şi ne-judecată a ceea ce eşti tu în acest moment, este permisiunea oricărei emoţii, negativă sau pozitivă, să pătrundă în viaţa ta. Este despre răspunsurile pe care ţi le dai şi pe care le dai evenimentelor care ţi se întâmplă. Şi nu are nimic de a face cu zâmbetul perfect din poza de profil (decât dacă e 100% sincer).

Nu te uita în oglindă şi spune-ţi că te iubeşti

Ni se spune des să ne uităm în oglindă şi să ne declărăm nouă înşine iubire (şi în acelaşi timp ni se construieşte şi imaginea pe care ar trebui să o iubim). Eu spun să nu faci asta!

Lasă deoparte toate obiectivele astea şi în schimb ia-ţi 5-10 minute doar pentru tine, în care să petreci timp cu tine fără să te judeci, să te compari sau să te simţi vinovată. Ia un timp doar pentru tine în care doar să observi ce ţi se întâmplă şi ce simţi în acel moment. Aceea este realitatea ta şi este perfectă indiferent de ce ţi s-a spus că trebuie să simţi!

 

Tu cât de permisivă ești cu tine, atunci cand nu ești „perfectă”?

Lasă comentariul tău mai jos.

Iulia Sorescu

BY:

iulia@upriseaction.com

I’m Iulia – life coach, trainer and founder of Uprise Action. I am passionate about human potential and I help people get direction, self-confidence and a sense of inner connection.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.