dorinte contradictorii00002
Iulia Sorescu

scris de

Sursa: @unsplash

Ţi s-a întamplat vreodată să îţi doreşti două lucruri atât de diferite încât nu puteai decide ce îţi doreşti mai mult? Ai fost vreodată într-o situaţie în care trebuia să alegi între mai multe oportunităţi şi toate ţi se păreau bune? A fost vreun moment în viaţa ta când te simţeai atât de divizată între două dorinţe încât nu puteai să dormi sau să te concentrezi la nimic altceva ?

Cel mai probabil, răspunsul este DA! 

 • Ai fost acceptată la 3 universităţi de prestigiu. Ai scris punctele pro si contra pentru toate, dar totuşi îţi lispeşte hotărârea de a alege o variantă sau alta. Sunt prea multe oportunităţi de carieră pe care ţi-e frică să le pierzi. 
 • Îţi vizitezi familia săptămânal. Eşti mereu altături de ai tăi şi îi ajuţi când e nevoie. De curând ai primit o ofertă de job în străinătate – o poziţie pe care ţi-o doreai de mult. Dar asta înseamnă să fii departe de familie. 
 • Lucrezi într-o corporaţie. În timpul liber faci voluntariat într-un ONG cu a carui cauză rezonezi. În acelaşi timp, eşti avansată pe o poziţie managerială în corporaţia în care lucrezi, iar cei din ONG îţi propun să lucrezi pentru ei, de asemenea într-o poziţie managerială, dar evident nu atât de bine plătită ca cea din corporaţie. Ce variantă alegi ?
 • Locuieşti de 4 ani în străinătate, într-un oraş care îţi place. Ai reuşit să îţi faci o viaţă acolo. Dar îţi e atât de dor de casă încât te gândeşti să te întorci. Aici ar trebui să o iei de la capăt. Ce faci ?
 • Eşti într-o relaţie care nu te mai satisface. Simţi că nu mai comunici cu partenerul şi că îţi lipseşte pasiunea. Dar realţia asta îţi satisface nevoia de siguranţă. Continui să te gândeşti la despărţire, dar rămâi în relaţie.    

  Sursa: @unsplash

Consecinţele contradicţiilor

Dacă aduni +1 cu -1 rezultatul este 0. Cam asta se întâmplă şi cu dorinţele. Dacă îţi doreşti 2 lucruri opuse, şansele sunt să nu alegi niciunul. Fiecare opţiune înseamnă o acţiune diferită. Iar dacă acţiunile sunt contrare, creierul nostru nu mai ştie ce să facă. Iar menţinerea conflictului crează emoţii negative. Anxietatea, vina, frustrarea intră în schemă.

Inacţiunea rezultată din indecizie este de alfel unul dintre motivele pentru care nu ne ţinem de promisiunile făcute la început de an şi motivul pentru care obiceirule sănătoase sunt atât de greu de menţinut. Poate exemplele de mai sus sunt evenimente care se întâmplă o singură dată în viaţă. Dar în cazul obiceiurilor, dilema apare mai frecvent. De exemplu, îţi propui să te odihneşti mai mult, dar vrei sa faci sport zilnic şi să citeşti mai mult. Sau ai de gând să economiseşti nişte bani, dar vrei să ieşi în oraş mai des. Nu-i de mirare că nu o să bifezi nici anul ăsta lista de obiective.

De unde provin aceste dorinţe 

În dicţionarul Merriam-Webster, conflictul este definit ca fiind lupta mintală ce provine din incompatibilitatea dintre nevoi şi dorinţe care se opun.

În psihologie, conflictul intern este traducerea disonaţei cognitive – situaţie care presupune existenţa credinţelor, valorilor, atitudinilor şi comportamentelor contradictorii. Altfel spus, credinţele şi valorile stau la baza acestui conflict. Noi moştenim credinţele şi valorile din copilărie. Dar cu timpul, cu fiecare experienţă, ne construim şi propriul set de credinţe şi valori. Dacă acestea din urmă sunt opuse faţă de primele, ajungem în situaţii de conflict interior. 

De exemplu, părinţii te-au învăţat că securitatea este importantă şi că nu poate fi obţinută decât dacă te angajezi. Dar tu ai o idee extraordinară şi vrei să începi o afacere, în care trebuie să îţi investeşti toţi banii. Ce faci?

Conform teoriei disonanţei cognitive, avem tendinţa normală către consecvenţă între credinţe şi acţiuni. Dacă suntem incongruente, este nevoie de o schimbare pentru a elimina această incongruenţă. Dar facem asta? Aruncatul cu banul iese din discuţie… 

Sursa: @unsplash

Soluția: Schimba-ţi credinţele

Dacă valorile şi credinţele stau la baza conflicutlui interior, tot ele sunt şi soluţia.

În momentul în care ceea ce crezi îţi stă în calea realizării obiectivelor înseamnă că ai o credinţă limitativă. Ca să scapi de conflicul intern, soluţia este să transformi această credinţă într-una care să-ţi susţină obiectivul. 

 • Fii conştientă de credinţele pe care le ai şi de cum interacţionează cu acţiunile tale. Dacă eşti antreprenor şi ţi-ai setat nişte obiective financiare îndrăzneţe, dar tu crezi ca „banii sunt ochiul dracului”, s-ar putea să nu îţi atingi obiectivele.
 • A cui este credinţa pe care o ai? De cele mai multe ori am moştenit credinţele părinţilor sau a celor care ne-au ghidat primii ani din viaţă. Dacă ne dăm seama de vocea din spatele credinţelor noastre, acestea îşi pierd din intensitate şi lasă loc propriei noastre raţiuni. 
 • Caută informaţii care să contra-argumenteze credinţa iniţială: banii pot fi un instrument prin care să îi ajuţi pe ceilalţi, mulţi miliardari sunt şi filantropi… Ai prins ideea!
 • Ce trebuie să crezi în loc pentru a te ajuta? „Banii sunt buni”, „Banii mă ajută să fac şi mai mult bine”. Alege ceva care să aibă sens pentru tine.

Ai cumva valori care se opun?

Există o legătură strânsă între valorile noastre (ceea ce este important pentru noi) şi obiective. Acestea din urmă vin pentru a manifesta o valoare internă, pentru a satisface o nevoie. Şi normal că dacă avem valori opuse şi obiectivele noastre necesită acţiuni care se pot opune. Nu-i de mirare atunci că nu facem nimic din ceea ce ne propunem…

Conştientizarea sistemului nostru de valori ne va ajuta să ştim când avem astfel de valori contrare. De exemplu, vom şti că aventura şi comfortul s-ar putea să fie o sursă de conflict, dacă avem de ales între o excursie cu rucsacul prin Africa sau o vacanţă într-un resort. 

Se spune că e de preferat să nu avem astfel de conflicte de valori. Dar există mari şanse să nu le putem evita, aşa că mai degraba trebuie să ştim cum să lucram cu ele. Secretul nu este să elimini o valoare sau alta, ci să ştii, în momentul deciziei, pe care ai nevoie să o satisfaci.

Dacă totul este aliniat în viaţa ta de zi cu zi, te duci la job, te duci la sală, petreci timp cu familia şi în weekend ieşi la plimbare în parc, s-ar putea ca o aventură in Africa să fie mai potrivită pentru concediul tău. Dar dacă tocmai te-ai despărţit de prieten, ai casa în renovare, iar departamentul în care lucrezi se restructurează, s-ar putea să ai nevoie de ceva comfort şi să-ţi priască mai mult o săptamână într-un all-inclusive. 

Sursa: @unsplash

 

Am o veste proastă şi una bună. Vestea proastă este că vom avea tot timpul conflicte între dorinţe contrare. Vestea bună este că indiferent dacă este vorba despre credinţe sau valori, conştientizarea ne va ajuta să le depăşim. Pentru asta, ai nevoie să petreci ceva timp şi cu tine, să te asculţi. Meditaţia, mindfulness-ul, introspecţia toate duc la o mai bună înţelegere a sinelui. Iar dacă vrei să te cunoşti şi mai în profunzime, poţi apela la un specialist, sau te poţi duce într-un retreat sau bootcamp. 

Şi ar mai fi ceva. Urmeaza-ţi intuţia. De cele mai multe ori, când avem de luat o decizie, ştim deja ce este mai bine pentru noi. Doar ca am uitat să ne ascultăm instinctele…

Credinţe + valori + intuiţie + informaţie = deja ştii ce îţi doreşti cel mai mult. Mai rămâne doar să acţionezi.

P.S: Pe 8 Mai țin un atelier super interesant despre valori și cum să descoperi ce e cu adevarat important pentru tine. Cunoscându-le îți va fi mult mai ușor să alegi atunci când te vei confrunta cu dorințe contradictorii. Mai multe detalii aici –> https://goo.gl/zzKMj2 (Sunt doar 10 locuri, preț: 75 lei/persoană).

Iulia Sorescu

BY:

iulia@upriseaction.com

I’m Iulia – life coach, trainer and founder of Uprise Action. I am passionate about human potential and I help people get direction, self-confidence and a sense of inner connection.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.