cum iti gasesti sensul in viata 2
Iulia Sorescu

scris de

Photo credit: Freddy Marschall on Unsplash

Sensul vieţii : între reflecţie şi obicei

Vorbim din ce în ce mai mult despre « viaţă cu sens », despre a ne găsi scopul în viaţă. Vorbim atât de mult despre asta, încât această expresie aproape că şi-a pierdut semnificaţia.

Este ca şi cum amânăm trăirea propriu-zisă a sensului pentru mai târziu – când vom şti clar ce vrem să facem. Între timp, ne complacem în rutinele zilnicie fără chef şi fără entuziasm, aşteptând să ni se reveleze acest scop de care avem nevoie. Dar cum ar fi dacă nu am mai aştepta pentru o viaţă cu sens, ci am aduce sensul în ceea ce trăim în fiecare zi ?

 

Photo by Chang Duong on Unsplash

 

Cum arată o viaţă cu sens ?

Întrebarea asta aproape că trimite către ceva ezoteric şi de neatins. Prima imagine care apare este cea a unor oameni care renunţă la nevoile lor egoiste şi se dedică altora. Acei oameni care renunţă la comfort pentru a ajuta copiii din Africa ar părea că trăiesc o viaţă cu sens. 

Dar cum arată viaţa asta cu sens – pentru oameni ca mine şi ca tine? Care nu se luptă nici pentru copiii săraci ai lumii, nici pentru specii aflate pe cale de dispariţie, nici pentru oamenii aflaţi în zone de conflict?Sensul ăsta nu ar trebui să fie ceva ieşit din comun. Este motivaţia ce ne face să ne dăm jos din pat în fiecare zi. Este busola obiectivelor, deciziilor şi a comportamentelor noastre. Şi este unic pentru fiecare dintre noi. Cu toate că este de admirat că unii oameni luptă pentru cauze mari cu pasiune şi curaj, a te devota doar familiei tale este cât se poate de semnificativ.

Cum să trăieşti o viaţă cu sens ?

Întrebarea asta poate apărea la orice vârstă, dar suntem conştiente de ea mai ales în perioade de schimbare, în perioade în care nu mai suntem mulţumite cu ce avem, când am suferit o pierdere.  Ajungem să ne lăsăm conduse de evenimente, oportunităţi şi relaţii, fără să avem acel sentiment de realizare profundă.

O primă soluţie pentru asta ar fi introspecţia, să analizezi ce îţi place să faci, ce te motivează, care sunt lucrurile despre care ai vorbi în continuu. Dar câteodată nici asta nu ajută şi rămânem în continuare cu senzaţia de gol, aşteptând ca ceva să se întâmple…

De la o viaţă cu sens la o zi cu sens

Ceea ce cauzează această derivă şi interogare constantă asupra sensului vieţii este chiar sintagma în sine. « Sensul vieţii » pune presiune pe noi şi ne copleşeşte. Tocmai d-asta conceptul devine vag şi legat mai degrabă de viitor decât de prezent, când de fapt noi îi căutăm aplicabilitatea în prezent. 

În loc să aşteptăm vreo inspiraţie divină, cât timp ne uitam la seriale sau ne continuăm rutinele deja stabilite, ar trebui să vedem ce putem face azi pentru a avea o zi mai plină de sens. În loc să aşteptăm momentul ăla magic din viitor, când ne vom trezi zâmbind chiar dacă e viscol afară, am putea să ne concentrăm prin a ne aduce contribuţia mai mult în ceea ce facem acum.

Sensul vieţii îl găsești prin acţiune, nu prin contemplaţie!

Secretul găsirii sensului vieţii sta în acţiune. Nu vei putea niciodată să găseşti răspunsul la întrebarea asta doar prin introspecţie şi contemplare. Pentru a-ţi găsi scopul/sensul ai nevoie de acţiune. Ai nevoie să ieşi în lume, să explorezi, să încerci, să eşuezi şi apoi să încerci iar. Pentru a-ţi găsi scopul nu trebuie să ai toate răspunsurile legate de umanitate. Ai nevoie doar de angajament pentru a te schimba, pentru a evolua şi pentru a-ţi manifesta valorile în tot ceea ce faci.

 

Photo credit: Danielle MacInnes on Unsplash

Da, te poţi ajuta de nişte întrebări. Dar ai nevoie şi de acţiuni concrete. Acum, nu mâine sau mai târziu. Unele întrebări pot orienta către acţiune :

  • Ce pot face azi pentru ca acţiunile mele să aibă mai mult sens ?
  • Ce pot face diferit, începând de acum, pentru a avea mai multă motivaţie/energie/entuziasm ?
  • Cum pot să aduc mai mult sens relaţiilor mele sau în ceea ce fac la muncă ?
  • Ce pot să fac pentru a da tot ce e mai bun din mine astăzi ?

Iar pentru întrebările astea nu trebuie să îţi ştii propriul necrolog ! Cu puţină conştientizare vei şti ce ai de făcut în fiecare zi. Chiar dacă, poate încă nu ai găsit un răspuns clar pentru sensul vieţii.

Nu îl aştepta, fă-l să se întâmple !

Dacă îţi cauţi sensul vieţii, te provoc să experimentezi cu întrebările de mai sus şi să faci ceva cu sens în fecare zi. Nu numai că vei avea mai multă energie, dar îţi vei găsi răspunsurile cu mai multă uşurinţă şi bucurie.

Diferenţa dintre cineva care trăieşte cu sens şi cineva care caută sensul , este acţiunea. Fără a face ceva concret în fiecare zi, fără a-ţi impune să faci ceva cu sens în fiecare zi, nu vei ajunge la momentul ăla mult aşteptat în care totul se aşeaza cum îţi doreşti.

O viaţă cu sens nu este o misiune frumoasă scrisă pe o bucată de hârtie. Este perseverenţa de a face tot ce poţi mai bine în fiecare moment !

Iulia Sorescu

BY:

iulia@upriseaction.com

I’m Iulia – life coach, trainer and founder of Uprise Action. I am passionate about human potential and I help people get direction, self-confidence and a sense of inner connection.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.