rutina decizii the smart5

Rutina e bună!

În general fugim cât putem de rutine. Ne e fircă de conformism şi de plictiseală. Iar rutinele tocmai cu asta sunt asociate. Dar în acelaşi timp, cei mai de succes oameni din lume îşi construiesc rutine care să îi ajute să performeze.

De fapt, o rutină nu trebuie să contrazică paradigma « carpe diem », ci mai degrabă ar trebui percepută ca acel ceva care ne va da spaţiul şi timpul necesar pentru a ne lasa duşi de val, fără să ne pierdem scopul.

O rutină este compusă dintr-o serie de obiceiuri. Aşa cum spune Charles Duhigg ( reporter la New York Times şi autor al cărţii “The Power of Habit”), “40 – 45 % din tot ce facem zilnic pare a fi o decizie, când de fapt este un obicei”. Deci, în loc de a rezista ideii de rutină, mai bine ne-am construi rutine care să fie în folosul nostru.

Rutine faimoase

  • Arianna Huffington (Thrive Global CEO şi fondatoarea Huffington Post) îşi alocă în fiecare dimineaţă timp pentru a respira, a fi recunoscătoare şi pentru a-şi seta intenţia pentru ziua respectivă. Apoi meditează şi practică yoga. Seara, îşi scoate telefonul din dormitor şi citeşte.
  • Bill Gates doarme 7h pe noapte, mănâncă ceva dulce la micul dejun şi petrece 1 oră în fiecare zi vizionând documentare pe diferite tematici. De asemenea, este mereu conectat la ceea ce se întâmplă, citind New York Times şi Wall Street Journal.
  • La ora 7 de dimineaţă, Sheryl Sandberg (Facebook COO) a răspuns deja la emailuri, a fost la aerobic şi şi-a lăsat copiii la şcoala. Tot dimineaţa îşi verifică şi lista cu lucrurile de făcut pentru ziua respectivă, pentru a fi tot timpul la curent cu ce face şi ce are de făcut

Vei găsi numeroase astfel de exemple, dar vei vedea că toate au în comun căteva elemente. Toate se concentrează pe învăţat, pe self-care, somn, workout şi meditaţie. Şi cel mai important, toţi aceşti lideri îşi alocă timp pentru lucrurile importante, care îî aduc mai aproape de realizarea proiectelor lor. Gândeşte-te tricoul gri al lui Mark Zuckerberg – poartă acelaşi outfit în fiecare zi, pentru a nu pierde timp cu lucruri neimportante!

Un lanț de obiceiuri bune

Pe lângă modelarea unor obiceiuri care să îţi aducă successul, mai există şi ceea ce se numeşte obicei cheie (keystone habit). Este un obicei puternic, pe care dacă îl ai, începe un lanţ întreg de alte obiceiuri benefice. « Unele obiceiuri par a avea o putere de influenţă extraordinară. Când un obicei din acesta cheie începe să se schimbe, declanşează schimbarea a numeroase alte obiceiuri » (Charles Duhigg).

BE SMART: De exemplu, decizi ca în fiecare dimineaţă, timp de 20 de minunte, să faci gimnastică. Dar de îndată ce începi să faci asta, te trezeşti mai devreme, te duci la culcare mai devreme, eşti mai atentă la ce mănânci şi reduci consumul de dulciuri sau de cafea. Chiar dacă ai introdus în mod deliberat doar cele 20 de minute de mişcare dimineaţa, ai ajuns să faci mult mai multe pe lângă asta. Şi toate în avantajul tău!

Încearcă şi tu!

Partea cea mai bună în legătură cu acest obicei este că înveţi repede ce ţi se potriveşte. Îl poţi adapta în funcţie de nevoile tale, poţi găsi întrebările potrivite pentru tine, care să te ajute să te descoperi şi să creşti. Şi îţi poate aduce apoi obiceiurile de care ai tu nevoie. Iar dacă nu ştii de unde să începi, împărtăşesc cu tine întrebările pe care le folosesc eu. Descarca documentul, experimentează, vezi ce funcţionează pentru tine şi împărtăşeşte cu noi experienţele pe care le-ai avut făcând asta!

 

Iata cum aplic eu rutina de 15 minute si ce am obsevat ca s-a schimbat! Am scris un articolul în care vă împărtăşesc ceea ce am numit « rutina pentru performanţă », o adăugire de 15 minute în programul zilnic, care ma ajuta mult – să cresc, să văd lucrurile care trebuiau schimbate sau lucrurile care trebuiau păstrate. Vezi despre ce este vorba aici!

 

BONUS: Un worksheet pentru tine!

Iulia Sorescu

BY:

iulia@upriseaction.com

I’m Iulia – life coach, trainer and founder of Uprise Action. I am passionate about human potential and I help people get direction, self-confidence and a sense of inner connection.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.