drew-graham-327935-unsplash

Frica nu sunt suficient de buna: Ce ai face dacă nu ai mai avea nicio frică ? Când mi-am pus această întrebare pentru prima oară (cu intenţia serioasă de a răspunde), am avut nevoie să mă opresc. Nu puteam vedea nimic. Nu puteam găsi un răspuns concret. Dar acest nimic era cauzat în mare măsura faptului că încă nu puteam admite că… îmi era frică!

frica nu sunt suficient de buna . Se vorbeşte destul de des despre frici. Firca de pierdere, de eşec, de necunoscut, de întuneric, de moarte, de a fi rănit, de boală şi chiar frica de succes… Iar lista asta poate continua la nesfârşit.

frica nu sunt suficient de buna
frica nu sunt suficient de buna

Apoi, vorbim şi mai mult despre cum să ne învingem fricile, despre cum să le anihilăm. Există numeroase «tips & tricks » pentru a face asta, să fim neînfricate, dar toate sunt doar abstractizări. Până când nu ne confruntăm cu propriile frici, reţetele rămân simple reţete. 

O experienţă personală 

Există acea frică “normală” care ne protejează de pericole. Acea frică care îţi spune să fugi în momentul în care vezi un animal sălbatic. In sensul ăsta este chair sănătos să ne fie frică. Dar majoritatea fricilor noastre sunt emoţionale şi nu au mare legătură cu realitatea experienţelor noastre. Şi punându-mi întrebarea « ce aş face dacă nu mi-ar fi frică », am realizat că există chiar şi frica de frică.

Frica nu sunt suficient de buna:

S-a înrădăcinat foarte bine în societatea noastră « dezvoltată personal » că fricile ne periclitează stima de sine, numai dacă admitem că ne este frică. Şi asta a fost şi experienţa mea, atunci când pur şi simplu m-a paralizat acea întrebare.

Frica de necunoscut şi frica de eşec

Nu puteam găsi un raspuns satisfăcător pentru că mai întăi trebuia să îmi dau seama care este frica care ma blochează. Şi da, mi-e frică de necuonscut. Există o nesiguranţă legată de viitor, în special în meserii de genul freelancing, unde nu exsită un contract de lungă durată (nu că un contracta ar putea preveni falimentul unei companii, sau demiterea). Chiar dacă prezentul este OK, tot nu poţi garanta 100% ziua de mâine. Eu una, prefer să nu mă gândesc prea mult la asta, pentru că atunci când o fac devine înfricoşător.

frica nu sunt suficient de buna
frica nu sunt suficient de buna

Şi îmi mai este frică de eşec. „Nu sunt suficient de bună.”

Şi cât de mult îmi este frică de eşec! Chiar dacă acum am reuşit să conturez o imagine proprie a succesului şi pot distinge între ce este personal şi ce vine din afara mea în legătură cu ideea de succes, tot am această frică. Dacă nu sunt un coach suficient de bun ? Dacă articolul meu nu aduce destulă valoare celorlalți ?

De fapt, pentru mine frica de eşec este cea mai mare dintre frici!

Ce ai face dacă nu ţi-ar fi frică?

« Aş fi de neoprit » te-ai aştepta să răspund. Sau cel puţin aşa se spune. În multe cazuri, a ne depăşi fricile înseamnă depăşirea blocajelor interne şi a merge înainte. Poate prin prezentarea aceea publică pe care voiam de mult să o facem sau prin confruntarea părinţilor. Şi aşa te vei simţi puternică şi plină de entuziasm. 

Cu toate astea, eu nu am spus « aş fi de neoprit ». Pentru că nu cred că asta s-ar întâmpla. Ci pur şi simplu aş fi eu însămi, cu mai multă încredere în deciziile proprii pentru că orice s-ar întâmpla, aş face faţă. Este o formă de încredere. Pentru că atunci când nu ne mai este frică avem încredere în noi înşine că putem face faţă la orice.

frica nu sunt suficient de buna
frica nu sunt suficient de buna

Cealaltă parte a fricilor

Există şi o parte întunecată a fricilor. Orice are şi o parte negativă şi o parte pozitivă. Aşa se întâmplă şi cu fricile. Pe lângă faptul că ne blochează, ele ne oferă ceva ce avem nevoie.

Ce ai de câştigat de pe urma fricii tale ? Protecţie, comfort, securitate ?

Ne ţin în zona de comfort cu un motiv – zona de comfort este neutră din punct de vedere emoţional. Acolo nu ai zbateri, nu trebuie să munceşti din greu. Realizând că fricile ne ţin într-o zonă de comfort poate fi motivaţia perfectă pentru a ne urmări visurile, indiferent de fricile pe care le simţim.

Nu-ţi opri fricile. Fă-ţi-le prietene!

frica nu sunt suficient de buna
frica nu sunt suficient de buna

Încă din copilărie suntem bombardate cu credinţa că trebuie să fim curajoase. « Nu fi laşă ! ». « Eşti fată mare, nu trebuie să îţi fie frică de întuneric »…

Cred că fiecare dintre noi poate să îşi amintească astfel de replici. Dar ideea e că a ne controla fricile nu este tot atât de util precum înţelegerea lor. În momentul în care faci pace cu fricile tale, blocajul emoţional îşi va pierde din intensitate. Conștientizeză-ți frica, fii conștientă de prezența ei dar fii TU cea care alege dacă o asculți sau nu! 

Aşa că, dă-ţi voie să-ţi fie frică !

 

VEZI INTERVIU CRSTINA BATLAN : MUSETTE SI MEWS

Învinge-ți teama și spune-ne printr-un comentariu care e frica ta cea mai mare ! (garantăm că te vei simți extrem de bine după!) 

Iulia Sorescu

BY:

iulia@upriseaction.com

I’m Iulia – life coach, trainer and founder of Uprise Action. I am passionate about human potential and I help people get direction, self-confidence and a sense of inner connection.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.