terapia de cuplu8

Când apelăm la terapia de cuplu? Pentru multi, nu e o intrebare foarte comoda dar care sunt semnele ca ar trebui sa apelam la ajutor specializat?

Când apelăm la terapia de cuplu? Nu asteptati prea mult!

De cele mai multe ori, cuplurile care ajung in cabinetul unui psiholog au deja un istoric de interactiuni negative, de cativa ani.

In unele cazuri apelarea la un psiholog specializat in terapia de cuplu, fiind chiar ultima incercare de a mai salva ceva, inainte de divort.

Rusinea si teama de a apela la un expert

Teama de a accepta ca exista o problema in cadrul relatiei de cuplu este, de cele mai multe ori, coplesitoare si rusinoasa.

Celor doi le este frica ca vor fi respinsi social, datorita perceptiilor invechite de tipul : “rufele nu se spala in public”, problemele se rezolva in interiorul cuplului, fara ajutor din exterior.

Chiar daca este simtita nevoia unui ajutor, uneori chiar de la inceputul relatiei, lucrurile sunt lasate sa existe asa, ca poate “se va schimba situatia de la sine”. In modul asta, totul devine ca un bulgare de zapada din ce in ce mai mare care, pana la urma, se transforma intr-o adevarata avalansa.

De cele mai multe ori lucrurile nu se rezolva de la sine

De cele mai multe ori lucrurile nu se rezolva de la sine. Da, ajuta sa se vina de la momentul in care incep micile interactiuni negative care se sfarsesc prin certuri, sentimente de singuratate si taceri lungi.

Munca in psihoterapie e mai dinamica si mai rapida atunci cand cuplu vine de la inceput. Lucrurile se misca gratios spre o intelegere din partea celor doi, incep sa inteleaga ce se intampla intre ei, aplica mai rapid ceea ce experimenteaza si invata in cabinet, schimbarea fiind extrem de puternica si de durata. – Psihoterapeut Roxana Olaru

In momentul in care cei doi vin dupa ani de experiente dificile si negative, munca psihoterapeutului este ceva mai anevoioasa. Neincrederea intre parteneri este prezenta  si ezita a incerca „inca ceva” – pentru ca reapar mereu amintirile vechilor esecuri.

Dar si in aceste cazuri, unele cupluri reusesc sa isi rescrie povestea relatiei lor.

Când apelăm la terapia de cuplu? Se mai poate face ceva?

Printre primele intrebari care imi sunt adresate cand un cuplu intra in cabinet : „Se mai poate face ceva?” „Dupa tot ce s-a intamplat, mai exista o sansa sau o speranta?”.

Iar raspunsul meu este: „Eu cred in relatii si daca va doriti si sunteti dispusi sa luptati pentru relatia voastra, va exista intotdeauna o speranta! Si da, nu este deloc usor.”

Necesita timp, multa rabdare si multa munca. Atat din partea psihoterapeutului, dar si din partea celor doi.

Motivele pentru care un cuplu ajunge in cabinet sunt multiple: de la certuri si agresivitate, infidelitate, comunicare deficitara, gelozie, pana la probleme din sfera financiara, relatiile cu cei din jur, parenting etc.

Când apelăm la terapia de cuplu? Intr-adevar, motivul este cel care aduce un cuplu in cabinet, dar nevoia reala este aceea ca relatia sa functioneze si nevoia generala este: “sa stiu ca va fi langa mine orice s-ar intampla”, sa “pot fi iubit/a asa cum sunt”, “sa stiu ca sunt important/a pentru cel/ cea din fata mea”, “sa stiu ca ma iubeste”.

Cand trebuie sa mergem la terapie?

 

 

Momentul in care apelati la psihoterapia de cuplu este acela in care acceptati ca relatia este mai importanta decat ce vor spune ceilalti, mai importanta decat teama sau ce s-a intamplat in trecut.

 

Articol scris de Roxana Olaru, Pshihoterapeut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *