rawpixel-570908-unsplash

Experiment Minimalist : Am renunțat să cumpăr 5 lucruri, timp de 30 de zile. Influențată de ultimele două cărți de educație financiară citite (Cel mai bogat om din Bambilon, Tata Bogat – Tatal Sarac), am vrut să îmi fac puțin ordine în cheltuielile zilnice…

(Citește experimentul meu și vezi cum poți și TU să pui deoparte o mulțime de $$$, în fiecare lună!)

Mă întrebam dacă aș putea să economisesc mai mult, fără să fac eforturi supra-omenești. Aș fi vrut să pun niște bani deoparte deși nu sunt/eram dispusă să renunț la micile mele plăceri…

Experiment Minimalist :

5 Trucuri Prin Care Să Economisești, Fără Să Renunți La Micile Tale Plăceri!

 

După experimentul meu, de 30 de zile, îți pot spune că sunt mici schimbări pe care le poți face și TU iar la sfârșitul lunii, îți vor salva bugetul fără să simți un mare sacrificiu (și te vei putea bucura de achiziții importante, cum ar fi: o vacanță, un curs sau ceva ce îți dorești de multă vreme ) !

Pentru început, am selectat 5 lucruri – la care puteam renunța parțial – fără să simt că fac cine-știe- ce eforturi! Vezi calculul meu, la final:

1.Prânzul de la birou. Regula : 3 din 5

Sursa: @rainbowplantlife
(Sursa: @rainbowplantlife )

În loc să comand prânzul la birou, în fiecare zi, am ales ca 3 zile din 5, să vin cu pachețelul de acasă. Seara îmi pregăteam o caserolă cu mâncare bună și sănătoasă, pe care o încălzeam la birou. Pregătirea pachețelelor, pe langă economia de bani, m-a disciplinat și în privința cumpărăturilor și orelor de masa.

PLUSURI: Am mers la cumpărături cu o listă clară. Am căutat rețete sănătoase și sățioase (și am gătit mai mult pentru familie). La birou am respectat mesele și gustările. (am mâncat mult mai multe salate că înainte!).M-am simtit mai energizată și organizată.

DIFICULTATE: 2/5

ECONOMIE: 100-150 euro/lună

2. Schimbă locul distracției! 

(Sursa foto #brandyusa)

Dacă vrei să ieși în fiecare weekend, nu spune nimeni că ar trebui să renunți complet la asta!  În schimb, alege ca din când în când, să-ți inviți prietenii la tine pentru o cină, un pahar de vin și un maraton de filme!

Poate că tipul ăsta de socializare să ți se pară cam “old fashion” dar garantez că vei redescoperi distracția vizitelor prelungite, discuțiilor interminabile și jocurilor de societate.  Vorbește cu prietenii tăi și organizați-le prin rotație. Poți ruga pe fiecare prieten să aducă câte ceva (mâncare, o activitate sau o sticlă de vin), astfel încat ție să-ți revină doar pregătirea locației și curățenia de după ? ).

 

PLUSURI: Discuții interesante. Activități noi: jocuri de rummy, cărți, mima…

DIFICULTATE: 0/5

ECONOMIE: 100 euro/lună

3.Haine de care nu ai nevoie/ haine pe care să le iubești!

Doar mie mi se întâmplă să merg la cumpărături și când ajung acasă îmi dau seama că am cumpărat ceva …de care nu aveam nevoie ?!?

Am deja un obiect identic, fie nu se potrivește cu nimic din gaderoba mea sau… nu îmi dau seama că nu place în mod deosebit.

Cei mai mulți ”dependenți de cumpărături” nu sunt cei care sparg mii de euro pe vacanțe de shopping la Milano, ci cei care cumpără mereu câte ceva, doar din obișnuință/dependență (nu trece o zi fără să ia ceva nou).

Soluția e destul de simplă: am făcut o listă foarte specifică de lucruri de care aveam neaparat nevoie (de exemplu: sandale fără toc). Așa, nu am mai fost tentată să cumpăr din impuls.

SFAT SMART: Procedează la fel și la cumpărăturile săptămânale și nu merge niciodată când ți-e foame! Încă ceva: când ești în dubiu, nu cumpăra! Obișnuiește-te să aplici principiul asta și încercă să cumperi puțin și bun.

Dificultate : 3/5

ECONOMIE: min 50 euro/lună

4.Mersul pe jos face piciorul frumos! 

(Sursa: Manrepeller.com)

E adevarat că la capitolul asta s-ar putea să nu-ți fie prea usor să te obișnuiești cu schimbarea. Te înteleg! E vorba de confortul tău (mai ales în zilele alea ploioase/toride) dar când e frumos afară îți pot aduce foarte multe argumente PRO mersului pe jos, cu transportul public sau car sharing-ului.

 

PLUSURI:

 • Faci exerciții fizice (mersul pe jos, face piciorul frumos! Și cine nu-și dorește picioare frumoase ?!?)
 • Poluezi mai puțin (in plus, unele companii ii premiaza pe cei care aleg varianta mersului la serviciu cu bicicleta sau trotineta electrica..)
 • Car sharing e o soluție foarte civilizată care ajuta mediul, traficul, team buildingul ? și locurile de parcare!
 • Economisești bani cu benzina, reparațiile masinii și parcarea
 • Câștigi timp (în unele cazuri, la ore de varf, ajungi mult mai repede cu metroul decât cu mașina)
 • Apuci să citești mai mult (ai șofer așa că poți petrece timpul de transport citind, ascultând muzica sau spionând oamenii ? )

DIFICULTATE: 3.5/5

ECONOMIE: 100 euro/lună

Alte lucruri mici pe care le poți face ca să economisești:

 • Îți faci cafeaua/ ceaiul de acasă, în loc să le cumperi din oraș
 • Să închizi mereu lumina când nu o folosești (+ să scoți din priză încărcătorul !)
 • Să cumperi din timp cadouri și să cauti cele mai bune oferte, în loc să aștepți pînă în ultima secundă. (Dublu bonus: vei lua ceva mai draguț și îți planifici bugetul din timp).
 • Să îți re-negociezi abonamentele în funcție de nevoile tale reale (s-ar putea ca un abonament mai scump, să fie mai avantajos pe termen lung, decît unul ieftin pe care îl depășești constant !)
 • Să pui deoparte 10% din tot ce câștigi și să începi să investești!

După calculele mele, la sfârșitul experimentului, am economisit între 350-450 euro și sunt tare încântată!  Mai mult, consider că experimentul a adus o serie de schimbări benefice pentru mine și cei din jur, fără să simt că renunț la ceva – chiar din contră!

Spune-mi, te-am convins să încerci și TU ?!?

BY:

denisa@thesmart.ro

Welcome to The Smart - Welcome into my world!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *