the smart prietenia si comunicarekaty-belcher-674803-unsplash
Iulia Sorescu

scris de

Prietenie si social media

Social Media : Kit de supravieţuire pentru prietenie în epoca social media

Pe lângă nivelul de încredere în productivitate, abilităţile de comunicare, timpul petrecut pe social media ne afectează şi relaţiile cu ceilalţi. Nu spun că social media are numai consecinţe negative. Asta ar fi departe de adevăr! Dar dacă nu suntem atenţi la modul în care ne folosim de acest instrument, s-ar putea să îi simţim părţile negative.

Se spune că abilităţile noastre de comunicare scad cu cât petrecem mai mult timp în online și cu toatele am observat oameni luând cina împreună, verificându-şi telefoanele în loc să îşi vorbească.

Este o imagine un pic amuzantă, (și tristă în același timp) dar de comportamentele astea trebuie să avem grijă să ne ferim pentru a avea relaţii (de prietenie) veritabile.

Şi, pentru că verificatul notificărilor este un virus uşor de luat, am căutat câteva lucruri pe care le putem face pentru a ţine social media sub control. Rândurile de mai jos sunt mai mult o confesiune decât reguli general valabile, aşa că ia-o ca atare. (Citeste si articolul : despre increderea de sine.)

O prietenie adevărată este…

Când spun prietenie îmi imaginez o cină, înconjurată de oameni dragi, spunând glume, discutând şi împărtăşind din experienţele noastre zilnice. Sau aud pe cineva întrebăndu-mă cum mă mai simt, la o cafea sau un pahar de vin. Şi imaginile astea îmi aduc instant un sentiment de securitate şi bucurie.

O prietenie adevărată este când sunt acceptată aşa cum sunt şi accept şi eu la rândul meu. Când spun adevărul indiferent de cât de incomod este. Sau când accept o critică pentru că ştiu că vine din suflet şi că are o intenţie pozitivă. Prietenie este atunci când ne bucurăm de realizările noastre şi când suntem acolo unii pentru alţii.

Şi nu este despre a petrece tot timpul împreună. Nici despre a avea exact acleaşi preocupări. Dar totuşi este despre a ne vedea din când în când, a ne auzi vocile şi a primi şî a da mici dovezi de « sunt aici pentru tine indiferent ».

 

Contectaţi şi nu prea

Social media ne ajută să păstrăm legătura cu prietenii. Multe dintre noi am depăşit de mult perioada în care ne puteam întâlnii cu prietenii în fiecare zi. Joburile pe care le avem, partenerii sau chiar mariajul şi copiii nu ne mai lasă timp prea mult pentru ieşiri în oraş sau cafele interminabile. E perfect normal ca în contextul asta să recurgem la chat. Aşa nu pierdem niciun moment din vieţile prietenilor noştri, împărtăşind poze, filmuleţe şi meme-uri. Obţinem astfel un sentiment de apropiere. Avem la îndemână acest mijloc prin care putem să vorbim oricând, indiferent de cât de departe suntem unii de ceilalţi. Doar că, bazându-ne exclusiv pe acest mediu ne poate pune în pericol relaţiile fără măcar să ne dăm seama.

 

Mesajele, indiferent de cât de elaborate sunt, nu pot surprinde bogăţia emoţională a unui mesaj transmis faţă în faţă.

the smart social media despre
Comunicarea in era social media

Vorbim unii cu alţii 24/24, dar nu ne mai spunem nimic.

 Există mari şanse să interpretăm greşit un mesaj primit. Atunci când nu putem vedea expresia feţei şi limbajul coprului, ataşăm propriile noastre interpretări. Putem crede un mesaj ca fiind răutăcios atunci când de fapt era neutru sau putem percepe o replică serioasă ca fiind o glumă. Şi nu de puţine ori ni se întâmplă să ne ciondănim din cauza interpretărilor astea.

Ne-am uşurat munca de a tasta un mesaj, înlocuind cuvintele cu emoji. Un emoticon nu poate înlocui o îmbrăţişare adevărată. Şi nimic nu se compară cu o îmbrăţişare sinceră sau o străngere de mână în semn că « înţeleg prin ce treci ». De cele mai multe ori ajungem să ne ascundem în spatele acestor poze sau emoticoane.
Evităm să ne spunem ce avem pe suflet sau fugim de subiectele mai puţin confortabile.

Cu timpul, aceste artificii care ne ajută să trimitem mai repede un mesaj reduc calitatea relaţiilor.

Kitul meu de supravieţuire

Unele dintre noi sunt mulţumite cu mutarea interacţiunilor în online. Dar altele, printre care şi eu, încă mai caută modurile clasice de comunicare. Dacă faci parte din al doilea grup, uite ce a funcţionat pentru mine ca să ţin social media sub control :

  • Alternează chestiile amuzante cu discuţii mai serioase. Nu zic să nu ne trimitem gifuri, că şi astea îţi mai ridică moralul atunci când ai o zi mai proastă. Dar putem totuşi să ne spunem şi ce mai facem.
  • Dacă îti e dor să vorbeşti cu un prieten, spune-i şi lui asta. În perioadele mai aglomerate din viaţă este uşor să ne pierdem din vedere. E mai bine totuşi să ne exprimăm nevoile de apropiere decât să avem nişte aşteptări de care celălalt nu ştie.
  • Clarifică lucrurile înainte de a sări la o concluzie. Dacă suntem deranjate de o replica, mai bine verificăm ce a vrut să însemne exact înainte să ne vărsăm toate frustrarea pe celalalt.the smart - articole smart si fun

Plus

  • Foloseşte şi clasicul telefon din când în când. Când ne auzim vocile aflăm mai multe una despre cealaltă. « Sunt bine » poate să însemne şi rău dacă tonul vocii este scăzut. Şi am vrea să ştim asta dacă am întrebat “ce faci” cu intenţie.
  • Stabiliţi şi întâlniri live. Chiar dacă este dificil câteodată să stabilim întâlniri, un angajament reciproc că cel puţin o dată la ceva timp să ne vedem, ajută.
  • Şi nu uita să îţi laşi telefonul de-o parte la întâlniri. E păcat să ne irosim timpul petrecut împreună verificând acelaşi Facebook feed, pe care îl putem verifica şi atunci când suntem singure.

Un add-on, nu o înlocuire

Prietenia, ca toate relaţiile de altfel, neceistă efort şi prioritizare. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că funcţionează indiferent de cât de greu este să ne vedem. Şi cel mai important, este responsabilitatea noastră să ne menţinem prieteniile la adăpost de invazia emoticoanelor. Social media este un add-on bun de avut.

Putem să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă. Dar asta nu înseamnă că poate fi o înlocuire a interacţiunilor faţă în faţă.

 

 

Ce înseamnă pentru tine prietenia? 

Iulia Sorescu

BY:

iulia@upriseaction.com

I’m Iulia – life coach, trainer and founder of Uprise Action. I am passionate about human potential and I help people get direction, self-confidence and a sense of inner connection.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.