sensul vietii the smart 00005
Iulia Sorescu

scris de

sensul vietii the smart

Despre sensul vietii : Mituri despre sensul vieții şi unde am putea găsi acest sens

Vorbim des despre « de ce-ul personal ». Este premisa de la care plecăm atunci când ne căutăm un job, când ne deschidem un business sau când facem branding personal. Poate că ai văzut şi tu unul dintre celebrele discursuri ale lui Simon Sinek desre importanţa acestui « de ce ». Şi ne apucă aşa o frenezie în a găsi definiţia perfectă, chiar în acest moment. Iar dacă răspunsul nu se potriveşte cu realitatea noastră de acum, , ne încearcă sentimene  de inadecvare, frustrare sau poate chiar inferioritate. Ne uităm în jur şi pare că toţi au un ţel clar. Pare că toţi ceilalţi fac ceea ce le place, iar noi nu.

Dacă te regăseşti în situaţia de mai sus, să ştii că nu eşti singură! Cel mai probabil, multe dintre noi suntem în aceeaşi situaţie fie că avem un « de ce clar » sau nu. Şi asta din cauza mitologiei din jurul acestui concept de sens şi a ceea ce ne imaginăm noi că se întâmplă atunci când ştim clar pentru ce ne trezim dimineaţa, pentru ce ne înghesuim la metrou la ora 8 sau pentru ce ieşim din casă atunci când e frig şi plouă.

sensul vietii the smart
sensul vietii the smart via unsplash

Dacă te aştepţi ca « de ce-ul » tău să te ajute să te trezeşti dimineaţa la 6 cu mai multă voie-bună, s-ar putea să te înşeli.

VIDEO INTERVIU CU ANA MARIA BRANZA 

Poveşti despre sensul vietii

Nu vreau să spun că nu are sens să ne găsim sensul! Nu contest în niciun caz beneficiile pe care ni le poate aduce acest « de ce » personal. Câtă motivaţie şi perseverenţă ne putem lua o dată cu el. Însă avem nevoie ca răspunsul pe care ni-l dăm sa fie unul autentic, al nostru. Apoi să ni-l asumăm, cu tot ce ne va aduce acest răspuns (pentru că nu aduce numai lapte şi miere).

Problematica legată de sensul vietii este una veche. Dar acum este mai mult decât o întrebare filozofică. Este o modă. În studiile care s-au făcut în legătură cu generaţia millennials, se arată că este o generaţie care nu se mai mulţumeşte cu un loc de muncă sigur şi bine plătit. Generația asta caută să contribuie mai mult, să muncească pentru “the greater good”, să aibă un scop. În prisma acestei tendinţe observăm cum din ce în ce mai mulţi tineri adoptă un stil de viaţă propriu. Renunţă la jobul de la 5 la 9 şi îşi asumă o poziţie mai solicitantă într-un ONG sau riscurile unei afaceri. Şi e minunat să auzi poveşti ale unor oameni de până în 40 de ani, care vorbesc cu pasiune despre ceea ce fac! 

Mitologii şi credinţe legate de sens

Dar cu aceste poveşti, se crează în mentalul colectiv nişte preconcepţii legate de descoperirea sensului. Idei care, la un moment dat, pot încurca mai mult decât să ajute:

  1. Un sens clar în viaţă îmi va aduce linişte sufletească. Ei bine, s-ar putea să nu. Pentru că asumarea unui sens vine cu schimbări de atitudine, de stil de viaţă, de percepţii asupra lumii. Iar o schimbare de genul ăsta poate însemna să renunţi la obiceiuri dragi, la oamenii care nu se mai potrivesc în noul tău scenariu de viaţa. Dacă îţi asumi împlinirea acestui sens, cel mai probabil o să treci prin situaţii tensionate. Asumarea unui sens înseamnă ieşirea din zona de comfort. 

Descoperirea sensului nu este întotdeauna sinonim cu liniștea

Această corelaţie între sens şi linişte, atunci când se loveşte de realitatea zilnică, creează îndoială. Când nu obţii starea dorită, s-ar putea să te întrebi dacă scopul tău e cu adevărat acela. Şi apoi să începi o nouă căutare de sens, care să te aducă la aceeaşi îndoială. Dacă legăm sensul de linişte s-ar putea să ne găsim într-un cerc vicios al neîmplinirii.

  1. Dacă voi avea răspunsul « de ce-ului » meu, atunci voi avea succes. Toate poveştile pe care le ascultăm sau vedem pe social media sunt poveşti ale unor oameni care şi-au descoperit « de ce-ul », iar acum sunt în lumina reflectoarelor. Însă noi vedem doar partea strălucitoare. Vedem trofeele, pozele, hainele bune şi zâmbetele largi. Şi e normal să facem o paralelă între acest « de ce » magic şi toate realizările astea. Şi să ni le dorim. Dar în spatele unui zâmbet larg, sunt ani întregi de muncă, eşecuri, frustrări şi lacrimi. Dacă vrem ca « de ce-ul » nostru să ne aducă acel zâmbet, avem nevoie să înţelegem că nu o să avem parte numai de zâmbete şi realizări. Altfel riscăm să cădem în acelaşi cerc vicios, de căutare permanentă a sensului. 

Vezi si ce poti invata dintr-un workshop pentru cupluri!

Face sens?

sensul vietii the smart via unsplash
sensul vietii the smart via unsplash

Şi apoi depinde şi de cum ne definim noi succesul. Şi cum se raportează această imagine la scopul nostru. Trebuie să facem diferența între rezultatul final și sens. Poate că ne dorim un success de genul celor prezentate pe Insta, cu poze în locuri fancy, și călătorii în toată lumea. Asta este un rezultat, nu un sens în sine. Dar ce se întâmplă dacă realizarea scopului nostru vine în contradicţie cu această imagine ? Ne căutăm alt sens sau ne redefinim successul ?

  1. În ziua în care îmi voi cunoaşte scopul, îmi voi pune ordine în viată. Mă voi trezi de dimineaţă, mă voi apuca de sport, voi mânca mai sănătos, nu voi mai sta pe Netflix până dimineaţă. Îmi agăţ lucrurile pe care le pot face astăzi de un viitor care depinde de o definiţie sau de o descoperire care poate veni tocmai pentru că m-am apucat să fac toate acele lucruri astăzi. 

Îmi vin în minte vorbele lui Francis Coppola, peste care am dat întâmplător într-o carte despre productivitate. « Orice lucru măreţ pe care îl faci, sau în care îţi investeşti toată pasiunea presupune haos ». De cele mai multe ori, atunci când îţi găseşti de ce-ul – celelalte lucruri devin secundare . Atunci când te apuci de scris cu pasiune, s-ar putea să nu mai ai energie să îţi pui facturile în ordine. Ideea asta că atunci când ai succes, devii musai şi un etalon de producitvitate şi organizare este iarăşi ceva ce ţine de imaginarul pe care ni l-am format.  citind articole de genul « 7 obiceiuri ale oamenilor de success ». 

 

Sensul vietii din lucrurile mărunte

Ne-am obişnuit atât de mult cu extraordinarul, încât noi nu ne mai găsim liniştea. Pentru că nu avem un sens… la fel de măreţ. Şi uităm de fapt că lumea asta e plina de sensuri, iar ele se află la îndemână . Nu trebuie sa faci voluntariat în Africa sau un job de online marketer la capătul celălat al lumii. Sensul poate fi chiar în atitudinea cu care ne trăim viaţa. Poate fi în îngrijirea unui om drag sau în faptul că zâmbeşti oamenilor din jur chiar şi atunci când ţie îţi vine să plângi. 

Eu nu am 5-7-10 paşi care să te ducă direct la sensul tău. Şi asta pentru că sensul este atât de unic fiecăruia dintre noi, încăt o singură reţetă este ineficientă fie ea şi de la cel mai mare guru într-ale sensului. Însă, dacă eşti una dintre persoanele care încă mai caută un răspuns, te invit ca mâine să laşi de-o parte poveştile despre sensurile altora şi să îţi trăieşti ziua ca şi cum eşti ghidată de cel mai important scop. 

Ce ai face diferit? Te invit să împărtăşeşti cu noi. 

Iulia Sorescu

BY:

iulia@upriseaction.com

I’m Iulia – life coach, trainer and founder of Uprise Action. I am passionate about human potential and I help people get direction, self-confidence and a sense of inner connection.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.