ie-cu-margele3

Hello, Smart People! 


IE: Amprenta noastră culturală este extrem de importantă. Motiv pentru care am ales la litera I să vorbim despre cămașa tradițională românească – ie. Această frumusețe pe care o regăsim în lada de zestre a bunicilor este un simbol cu a valoare neprețuită.  Totodata, o piesă vestimentară extrem de stylish ! Ea poate fi îmbinată într-un look actual cu destul de multă ușurință. Cred că ne putem mândri cu un astfel de element tradițional și împreună ducem această ie mai departe (pentru a supraviețui globalizării.)

 

VEZI VIDEO: Cum purtam panatalonii culottes?

ie
Regina Maria alături de fiicele sale – 1923

Culoare și ornamente

Ia tradițională poate fi confecționată din pânză albă, in, bumbac sau borangic, iar pe ea se regăsesc broderii în forme geometrice sau poate fi împodobită cu mărgele. Motivele țesute erau inspirtae de natură și se puteau regăsi spice de grâu stilizate sau modele de râuri. Culori diferă in funcție de vârsta purtătoarei, o ie țesută cu negru este purtată de femeile mai în vârstă, pe când culorile mai vii sunt destinate fetelor tinere nemăritate. De asemenea, culorile diferă în funcție de regiunile țării.

VIDEO VEZI: Scurta instorie a gentilor!

Ia prezentă de-a lungul istoriei. IE: Camasa traditionala romaneasca

Ia a fost recunoscută internațional prin pictura lui Henri Matisse, „La blouse roumaine” (1940), care este acum expusă la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris. De asemenea Constantin Daniel Rosenthal a pictat ia în creațiile sale.

ie

ie

Popularotatea internaționala nu s-a oprit aici. Designerii Yves Sain Laurent, Jean Paul Gaultier, Tom Ford precum și casa de modă Kenzo au avut colecții cu influențe majore ale iei. Acest lucru a făcut simpla noastră ie să fie purtată de vedetele de la Hollywood cât și de cele din lumea muzicii. Din păcate, acest lucru nu a sporit o creștere în vânzări a iilor românești, țesute la noi. Acest meșteșug cu valențe de artă fiind aproape uitat de generațiile tinere.

 

VIDEO Ce inseamna Ethical Fashion?

Hai să purtăm această bluză superbă! Dacă nu ai una deja moștenită de la bunica, te încurajez să îți achiziționezi una de la târguri sau să încerci o reinterpretare a designerilor autohtoni.

ie
Jachetă Adrian Oianu
ie
Bluză IE Clothing 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.