d140ce67fa5e36c31c0a6cd945ea9bfc
Marta Avram

scris de

Plantele designul de interior

Plantele si designul de interior : 17 variante care iti vor eleva locuinta !

 

Plantele designul de interior

1. Monstera deliciosa (Split-Leaf Philodendron)

Planta preferata a lui Henri Matisse, aceasta planta are frunze cu o forma aparte. Origini: Padurile tropicale din America de Sud. Apa: Se uda regulat, dar nu se va mentine pamantul prea umed. Se uda mai mult pe timpul verii pentru a compensa evaporarea si mult mai putin pe timpul iernii. Pulverizati frunzele cu apa regulat. Lumina: La umbra partiala, prefera un loc doar un pic luminos, si sigur nu lumina directa de la soare. Stabiliti de la inceput locul in care va fi amplasata, nu ii place sa fie mutata. Temperatura: La temperatura camerei, nu mai putin de 10°C. Ingrijire: Planta foarte rezistenta, cu radacini la suprafata, care pot fi taiate sau ghidate catre interiorul ghiveciului. (Plantele si designul de interior)

 

Plantele designul de interior

 

2. Fiddle-Leaf Fig Tree (Ficus lyrata)

Ficus lyrata, cunoscut sub denumirea de falsul smochin sau smochin-lira, este o planta-specimen in randul plantelor de interior, decorand prin frunzele sale mari, cu forma deosebita. Originar din vestul Africii, se adapteaza diferitelor medii si se poate cultiva cu succes in apartament. Avand frunze de dimensiuni mari, planta nu are mai mult de 20-30 de frunze in total, ceea ce nu supraincarca interioarele contemporane cu prea multe detalii. Va arata armonios si natural amplasata intr-un cos impletit din iarba de mare. Ficus lyrata prefera sa fie amplasat in spatii luminoase, suportand chiar si soarele direct. Se uda o data pe saptamana sau chiar mai rar in perioadele reci. Evitati imbibarea pamantului pana la saturatie, deoarece radacinile sunt sensibile la excesul de apa. Pulverizati frunzele la 1-2 zile cu apa.

Origini: Padurile tropicale din Africa. Apa: Se uda regulat pe marginile ghiveciului, nu la radacini. Pamantul se va pastra usor umed pentru a evita deshidratarea. Lumina: In locuri cu lumina multa, dar se descurca si in locuri umbroase. Daca sta intr-un loc cu mai putina lumina, va avea nevoie de mai putina apa. Temperatura: Nu prea rece; se pastreaza umiditatea aerului. Ingrijire: Se pulverizeaza regulat cu apa.

Plantele designul de interior

 

3. Zamioculcas Zamiifolia (ZZ plant) Plantele si designul de interior

Zamioculcas Zamiifolia, cunoscuta si sub denumirea de planta ZZ, este o planta decorativa super rezistenta care poate sta atat la lumina puternica, dar si la intuneric.  Trebuie sa tineti cont insa ca aceasta planta poate fi  otravitoare pentru copii sau animale de casa daca se apuca sa le mestece frunzele.

Origini: Africa Centrala, Kenya, Zanzibar. Apa: In cantitati moderate, in special in perioadele reci. Lumina: Ii merge bine si in locuri luminate , dar si in locuri mai umbroase. Niciodata in lumina directa a soarelui. Temperatura: Ar trebui mereu tinuta intr-un loc calduros, chiar si pe perioada iernii. Ingrijire: Usor de intretinut, se va trata ca o planta suculenta.

Plantele designul de interior

 

4. Banana Tree (Musa cavendish) si Dwarf Banana Tree (Musa acuminata)

Origini: Asia de sud-est. Apa: Se uda mult deodata; dar nu se mentine solul super ud. Se uda mai des vara deoarece frunzele evapora multa umiditate. Lumina:Are nevoie de multa lumina. Poate suporta si lumina directa a soarelui, dar are nevoie sa se obisnuiasca intai cu acest ambient. Se va pulveriza cu apa pentru a pastra umiditatea ridicata. Ingrijire: Se rup frunzele imbatranite de la baza, nu din varf. Poate fi mutata afara pe timpul verii.

Plantele designul de interior

 

5. Bird-of-paradise (Strelitzia reginae & Strelitzia nicolai)

Origini: Africa de Sud, inrudit cu Banana Tree (Musa Acuminata). Apa: Se uda regulat, inclusiv pe frunze. Se uda zilnic pe timpul verii. Solul se va pastra umed, dar nu imbibat de apa. Lumina: Intr-un loc cu multa lumina, dar sa nu stea prea mult in lumina directa a soarelui. Temperatura: Ii plac temperaturile ridicate, nu rezista sub 10°C. Hrana: Se hraneste  saptamanal. Se va replanta ocazional.

Plantele designul de interior

 

6. Zebra Cactus (Haworthia attenuata)

Origini: Africa de sud. Apa: Udatul iregulat nu este o problema pentru acest suculent. Se va lasa sa se usuce complet pamantul pana se va uda din nou. Nu se va lasa pamantul umed. Lumina: Se descurca si in lumina puternica si in semi-umbra; de preferat nu in lumina directa a soarelui. Temperatura: Ideal la temperatura camerei sau mai cald. Aerul uscat nu reprezinta o problema. Ingrijire: usor de ingrijit. Nu se va hrani prea des.

Plantele designul de interior

 

7. Chain-of-hearts sau Rosary Vine (Ceropegia woodii)

Origini: Africa de Sud. Apa: Se uda foarte putin. Se lasa pamantul sa se usuce complet inainte de a fi udata iar. Lumina: Ii place in zone cu multa lumina, inclusiv in lumina directa a soarelui, poate sta la fereastra. Ambient: Nu ii va merge bine intr-un loc prea racoros, ii place caldura. Ingrijirea: Minima.

Plantele designul de interior

 

8. Ruber Fig (Ficus Elastica)

Planta de cauciuc este cunoscuta pentru abilitatea sa de a avea un impact cu frunzele sale mari si lucioase. Daca este ranita, aceasta planta va avea scurgeri laptoase. Se poate taia astfel incat sa formeze mai mult un tufis decat un copac. Ii place lumina de la mediu la intens, dar nu ii place sa stea in lumina directa a soarelui, iar pamantul trebuie lasat sa se usuce inainte de a fi udat din nou.

Origini: America Centrala si de Sud, Asia de Sud-Est si Australia. Apa: Se uda moderat. Nu se va mentine pamantul prea umed. Lumina: Lumina indirecta. Poate sta intr-un loc umbros. Se va evita lumina directa a soarelui. Ambient: Sa nu fie amplasata in curent. Temperatura peste 15°C. Mentenanta: ocazional se smulg frunzele.

Plantele designul de interior

 

9. Snake Plant / Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)

Limba soacrei este una din cele mai simplu de crescut plante intr-o casa. Aceasta planta arata excelent in spatiile luminoase contemporane, creeaza de asemenea si siluete foarte frumoase in spatiile slab luminate, ca de exemplu in saloanele spa.  Cu frunzele in forma de sabii iesind din pamant ca niste serpi vrajiti dintr-un cos, aceasta planta aduce un echilibru minunat intre ordine si haos. Ingrijirea este minima, se poate amplasa oriunde si se lasa pamantul sa se usuce complet inainte de o uda din nou. Verifica pamantul in fiecare saptamana, dar e ok daca sari peste o tura.

Origini: Africa vestica tropicala. Apa: Nu se uda prea mult. Se permite solului sa se usuce inainte de a se uda din nou. Lumina: Poate suporta multa lumina, dar nu lumina directa a soarelui. Ambient: La temperatura camerei, dar nu prea rece. Ingrijire: nu se dezvolta foarte bine daca este pusa intr-un ghiveci prea mare.

Plantele designul de interior

 

10. Plantele si designul de interior> Feriga

Feriga poate trai decenii. Cel mai frumos mod de o expune intr-un interior este fie sa o asezi intr-un cos suspendat  sau asezata pe un piedestal. Creeaza multa textura. Ii place foarte mult umezeala. Se poate dezvolta foarte frumos daca se pulverizeaza apa peste frunze intre perioadele de udare si daca are o ambianta foarte luminoasa. Feriga este o planta care prefera semiumbra, de aceea nu trebuie sa stea in bataia razelor de soare. Nu trebuie expusa curentilor de aer si nu suporta fumul de tigara sau aerul foarte uscat. Planta trebuie udata de cate ori este nevoie pentru ca pamantul sa fie permanent umed. In zilele caniculare, se poate pulveriza planta cu apa. Feriga se planteaza in ghivece scurte si late, pentru a permite frunzelor nou iesite sa se dezvolte. Pamantul din ghiveci se imbogateste cu ingrasamant de doua,trei ori pe luna in lunile de primavara si in septembrie. Se sapa periodic pamantul de la suprafata ghiveciului, dar cu grija pentru a nu rupe radacinile extrem de sensibile.

Origini: Din unele parti ale Europei, Africa de nord, America de Nord, Asia si Japonia. Apa: Se uda regulat si se mentine usor umed pamantul. Lumina: se descurca si in locuri mai intunecate sau inspre nord. Ambient: Se simte bine in interior daca nu este aerul prea uscat. Ingrijire: se pulverizeaza apa regulat peste frunze.

Plantele designul de interior

 

11. Kentia Palm (Howea forsteriana)

Frunzele acestei plante se ridica la inaltimi mari din pamant, apoi se apleaca inainte, umbrind usor pamantul de desubt. Arata extraordinar intr-o urna mare. Trebuie sa i se aloce mult spatiu deoarce poate creste pana la 3 metri.

Origini: Insula langa Australia. Apa: Se uda regulat si se va mentine pamantul umed mereu. Dar nu prea ud totusi. Lumina: Ii merge bine in locuri intunecoase. Ambianta: Aerul nu ar trebui sa fie prea uscat; planta se va tine la temperatura camerei. Se pulverizeaza cu apa daca este nevoie. Ingrijire: Daca frunzele se schimba in culoarea galbena, se va muta mai aproape de fereastra. Se replanteaza ocazional primavara.

Plantele designul de interior

 

12. Dragon Tree (Dracaena marginata)

Oamenii iubesc look-ul exotic al acestei plante. Dracaena este usor de ingrijit si poate trai multi ani. Datorita asemanarii sale cu palmierii, nordicii o prefera in interioarele lor pentru a aduce o nota de tropical si impresia de vara in casele lor.

Origini: Africa, regiunile tropicale ale Asiei si America Centrala. Apa: Se va uda daca solul se simte uscat, dar nu va sta in foarte multa apa. Lumina: Nu are nevoie de multa lumina, se descurca foarte bine in zonele orientate catre nord. Ambient: De preferat este sa nu fie amplasat intr-un loc prea rece, temperatura camerei fiind ideala. Ingrijire: Se pulverizeaza cu apa ocazional. Se va replanta intr-un ghiveci mai mare daca vreti sa capete dimensiuni mai mari.

Plantele designul de interior

 

13. Suculente Echeveria

Suculentele sunt frumoase, interesante si usor de intretinut. Le merge foarte bine in incaperi cu lumina multa si prefera sa nu fie udate mult. Desi oamenii glumesc ca aceste plante pot supravietui daca uiti sa le uzi, ele nu vor supravietui insa daca le vei pune prea multa apa.

Origini: Mexic. Apa: Foarte rar. Lasati pamantul sa se usuce. Puneti mai multa apa decat de obicei pe perioada verii. Lumina: Se descurca la fel de bine si in lumina directa a soarelui, dar si in locuri mai umbrite. Temperatura: Le merge bine si la temperaturi ridicate, dar si pe timp mai friguros. Usor de ingrijit. Pot fi mutate afara pe perioada verii.

Plantele designul de interior

 

14. Cactusi (Cactus cereus sau Myrtillocactus geometrizans)

Origini: America de Sud si Mexic. Apa: Nu se uda mult. Solul se va lasa sa se usuce complet inainte de a fi udat din nou. Se uda un pic mai mult pe perioada verii. Lumina: Suporta foarte multa lumina. Ambient: Ii place sa stea la temperaturi ridicate, nu rezista la temperaturi scazute. Nu necesita multa ingrijire.

Plantele designul de interior

 

15. Plantele si designul de interior > Eucalipt (Eucalyptus Gunii)

Eucaliptul este un gen de plante din familia Myrtaceae, care se prezinta sub forma de arbori sau arbusti cu frunza verde tot timpul anului. Frunzele au o culoare atragatoare albastriu-arginie si o aroma placuta, care tine musculitele si tantarii la distanta. Ritmul de crestere este extrem de rapid: mai mult de 50 cm pe an. Isi pastreaza frunzele iarna. Frunzele rotunde arata minunat tot timpul anului. Asadar, acest copac exotic este ideal ca planta izolata. Puteti taia eucaliptul pentru a forma trunchiul si a-l creste ca pe un copac, sau il puteti taia pentru a forma o tufa compacta.

Origini: Australia.  Apa: Se uda cu regularitate in primele luni dupa plantare. Se uda pe substrat si nu necesita stropire pe frunze. Lumina: Cat mai multa lumina, iar in timpul verii chiar in razele directe ale soarelui. Ambient: Nu rezista la temperaturi scazute de sub -10˚C. Ingrijire: se poate taia usor primavara pentru a stimula cresterea frunzelor tinere. Taierile regulate incurajeaza cresterea copacului.

Plantele designul de interior

 

16. Iedera Englezeasca (Hedera helix)

Este cea mai intalnita specie de iedera si cea mai comuna, provenind din familia Araliaceae. Iedera este o planta foarte usor de crescut, atat in ghiveci, in interiorul apartamentelor, cat si ca planta de exterior. Iedera crescuta in ghiveci este usor de intretinut.

Origini: Europa Centrala, Occidentala si de Sud.  Apa: In ghiveci are nevoie de mult mai putina apa fata de iedera crescuta in conditii naturale. Consistenta substratului sau trebuie sa fie reavan, insa uscat la suprafata. Nu se uda prea des. Radacinile pot putrezi in cazul udarii excesive. Lumina: Se dezvolta si in locuri umbroase, dar si la lumina, insa nu directa. Hrana: Are nevoie fertilizare destul de des. Astfel folositi ingrasamant lichid pentru plante verzi, care este bogat in azot, 1-2 fertilizari lunare. Ambient: Ii plac camerele bine aerisite. Curentii de aer ii vor face bine si vor inlatura pericolele de aparitie a bolilor. Rezista si la temperaturi mai scazute. Ingrijire: Se curata periodic de frunze uscate si se foloseste o carpa umeda pentru frunze.

Plantele designul de interior

17. Aloe Vera

Originea plantei Aloe Vera nu este cunoscuta. Planta s-a raspandit in intreaga lume prin intermediul marinarilor si exploratorilor. De aceea, in zilele noastre o puteti gasi in multe locuri, cum ar fi Marea Mediterana de Sud, Asia, India, America de Sud, precum si in Africa. Sunt 320 de specii de Aloe, dar numai „Aloe Barbadensis” are propietati curative. Aloe Vera este, de asemenea, numita „planta fierbinte”, pentru ca poate sfida un climat extrem de cald, fara ploaie luni de zile. Desi planta seamana cu un cactus, face parte din familia liliaceelor si nu are legatura cu cactusii. Frunzele verzi – care pot creste pana la 50 cm in lungime – sunt asemanatoare unui trandafir si sunt aranjate in jurul tulpinii. Frunzele au o suprafata neteda si margini zimtate. In timpul infloririi, inmuguresc flori circulare de culoare rosie sau galbena cu dimnsiune de 60 – 90 cm. In frunze au fost gasite aproximativ 220 substante active cum ar fi vitamine, enzime, minerale, aminoacizi si polizaharide.

Origini: posibil Africa de nord si Madagascar. Apa: Se va uda cu moderatie in sezonul calduros, se va lasa pamantul sa se usuce complet intre doua udari. Lumina: Lumina directa. Ambient: Temperatura ideala este de 22-25°C, iar iarna nu trebuie sa scada mai mult de 6-8°C. Iarna, se tine la 12-14°C, in locuri luminoase, iar vara are nevoie de multa caldura, soare si umezire moderata. Ingrijire: Usor de ingrijit. Uneori exemplarele mature pot inflorii. Aloe face flori mutiple (ca si gladiolele) pe o tija de inflorire, florile fiind de culoarea rosie-corai.

Referinte: The Manual of Interior Plantscaping – Kathy Fediw; Wonder Plants – Irene Schampaert & Judith Baehne, Architectural Digest.

 

Articol scris de Marta Avram, specialist decorator interior, www.helloroom.ro .

Gasiti articolul complet aici !

Marta Avram

BY:

marta.avram@helloroom.ro

Hello! Sunt Marta Avram si sunt specialist decorator interior. Am studiat jurnalismul si relatiile publice. Am cumulat sapte ani de experienta in advertising, comunicare si relatii publice...

3 Comment

 1. Avatar
  • Adriana -

  • 8 aprilie 2020 at 09:43 am

  Foarte frumos articolul. Unde pot gasi in Romania plante Birds of paradise?

 2. Avatar
  • Adriana -

  • 14 aprilie 2020 at 09:30 am

  Foarte frumos articolul. Unde as putea gasi in Romania Banana tree si Bird of Paradise? Multumesc.

  1. Avatar
   • Denisa -

   • 14 aprilie 2020 at 18:35 pm

   Buna, Adriana si bine ai venit pe The Smart.
   Ma bucur tare tare cand am comentarii de la cei care citesc 🙂

   O idee este sa ii intrebi pe cei de la Botanical pick-me-up, las instagramul lor aici https://www.instagram.com/botanicalpickmeup.ro/. Poate reusesc ei sa aduca plantele tale preferate (si in felul acesta, sustii o mica afacere locala).

   Si mie imi place muuuuult, muuuult de tot Banana Tree.

   (Mai poti incerca si la Floraria Tria’s sau la magazinele de bricolaj).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.