Infografic_Traumatisme dentare_DENT ESTET 4 Kids
Avatar

scris de

profilaxia traumatismelor dentare

SMART MOM: Tu știi ce trebuie să faci în cazul unui traumatism dentar ?

Prezența la medicul stomatolog pediatru în decurs de o oră de la traumatism crește șansa de reușită a tratamentului cu 50% ! 

Ce e de facut in cazul unui traumatism dentar?

Potrivit unui studiu realizat de clinicile DENT ESTET 4 KIDS, copiii tind să sufere de 2 ori mai multe traumatisme dentare în timpul verii, comparativ cu restul anului. Activitățile sportive și cele în aer liber atrag și accidente ce se pot solda cu pierderea dinților. Anul acesta se observă, însă, o creștere a numărului de dinți salvați. Acest fapt este datorat în principal unui grad tot mai mare de informare a părinților și a unei preocupări ridicate pentru sănătatea dentară a copiilor.

Citeste si : Back To School : Wardrobe Detox

Instrumentele profesionale de protecție împotriva traumatismelor dentare, precum gutierele sportive realizate în cabinetul stomatologic, au de asemenea un rol esențial. Conform statisticilor, prezentarea în clinică, în decurs de o oră de la traumatism, crește șansa de reușită a tratamentului cu cel puțin 50%.  Părinții trebuie să se adreseze medicului stomatolog pediatru specializat exclusiv în lucrul cu copiii și în tratamente dentare adaptate acestora. 

  • 34% din cei care practică un sport suferă traumatisme dentare
  • Majoritatea traumatismelor dentare se produc înaintea vârstei de 19 ani
profilaxia traumatismelor dentare
SMART MOM: Tu știi ce trebuie să faci în cazul unui traumatism dentar ?
Ia în calcul realizarea unei gutiere, pe care copilul tău să o poarte în timpul activităților fizice !

Perioadă a vacanței și a activităților desfășurate cu precădere în aer liber, vara este și anotimpul în care leziunile și situațiile de urgență dentară cresc. Specialiștii atrag atenția că dinții pot fi afectați chiar și în cazul unor activități sportive recreaționale obișnuite. Fotbal, baschet, mersul cu patinele cu rotile, cu bicicleta, la piscină, în locul de joacă etc. ori în urma unei lovituri accidentale la nivelul feței sau în zona maxilarului. Dintele poate deveni mobil, poate fi împins parțial sau complet în gingie sau poate chiar ieși complet din alveolă (avulsie dentară).  

Semnele care îți indică să mergi de urgență la stomatolog

Semnele care impun vizita de urgență la medicul stomatolog pediatru sunt: durere sau sensibilitate (la cald, rece sau presiune). Dinte fracturat, mobilizat sau desprins. Sângerare pentru mai mult de 10 minute. Dificultate la înghițire. Respirație greoaie, febră sau semne de inflamație. În funcție de traumatism, unii copii au nevoie de radiografii și teste specifice. În urma acestora medicul poate observa dacă există fracturi ale osului, leziuni ale rădăcinii sau ale țesuturilor. 

Statistici

Un procent de până la 3% din totalul leziunilor la nivelul danturii se soldează cu pierderea dintelui (avulsie dentară). Una dintre cele mai grave leziuni dentare, iar prognosticul depinde foarte mult de măsurile care se iau pe moment sau la scurt timp de la producerea traumatismului. Traumatismele dentare au nevoie de tratament de urgență și nu trebuie temporizate. Pot apărea atât complicații locale, cât și generale.

Statistici internaționale arată că aproape 50% dintre copii suferă un traumatism dentar în perioada copilăriei, multe dintre aceste situații putând fi prevenite. Asociația Americană de Stomatologie precizează că 5 milioane de dinți sunt pierduți anual în urma traumatismelor dentare. Mai mult, 34% din cei care practică un sport suferă astfel de accidente dentare. Potrivit Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică, 33% dintre adulți au experimentat traumatisme asupra dinților permanenți, majoritatea dintre acestea având loc înainte de vârsta de 19 ani. 

Un traumatism dentar poate reprezenta o trauma emotionala importanta pentru copil

Pe lângă afectarea funcționalității, a fizionomiei, a mugurilor dinților permanenți, acestea produc efecte de ordin estetic și emoțional pentru copil. Efectele pe termen lung ale traumatismelor sunt cu atât mai severe cu cât vârsta copilului este mai mare. Spre exemplu, dacă un copil suferă un traumatism la dinții permanenți, acesta rămâne fără o soluție de înlocuire a dintelui cel puțin până la vârsta de 18 ani. Abia atunci când se poate lua în calcul inserarea unui implant dentar. În acest timp, lipsa dintelui poate provoca anomalii în dezvoltarea oaselor maxilare, probleme de masticație și de vorbire, dar și traume emoționale.

Prevenția este esențială în evitarea leziunilor dentare

Pentru orice copil care practică un sport sau activități în aer liber, este recomandată purtarea unor gutiere de protecție personalizate. Cele mai eficiente fiind cele personalizate în cabinetul medicului stomatolog pediatru. Acestea protejează dinții copilului și pot preveni traumatismele dentare. 

La nivelul dinților de lapte, cele mai comune accidente sunt mobilizarea, dislocarea sau fracturarea dinților frontali. În aceste situații, intervenția medicală trebuie să fie concentrată asupra protejării dintelui permanent care deja se formează în os. Malformații la nivelul danturii, dinți care nu pot erupe adecvat din gingie sau tulburări de erupție dentară.

Pierderea prematură a dinților de lapte poate cauza mutarea sau orientarea incorectă a dinților permanenți. Acest fapt poate necesita tratamente complexe și îndelungate în perioada adolescenței. În cazul unui dinte de lapte avulsionat, replantarea acestuia nu este necesară, deoarece riscul de rănire a mugurelui dintelui permanent în curs de dezvoltare este ridicat. 

SMART MOM: Tu știi ce trebuie să faci în cazul unui traumatism dentar ? 

La nivelul dentiției definitive

La nivelul dentiției definitive, reușita în cazul unui traumatism dentar depinde de timpul scurs de la momentul accidentului și până la intervenție. Replantarea dintelui avulsionat este, de cele mai multe ori, alegerea cea mai potrivită, dar nu se poate efectua întotdeauna imediat. Un plan de intervenție și de tratament de urgență sunt importante pentru un prognostic potrivit. Repoziționarea în alveolă poate salva cu succes dintele, însă dinții replantați au șanse mai mici de supraviețuire pe termen lung și unii pot fi chiar pierduți sau extrași pe parcurs.                  

Profilaxia traumatismelor dentare

Problema traumatismelor dentare la copii și adolescenți este una foarte serioasă ce nu trebuie neglijată sub nicio formă de către părinți. Ele duc la mutilarea sistemului stomatognat și la perturbarea dezvoltării normale a acestuia și sunt deseori motivul primei vizite într-un serviciu de urgență.  De preferat fiind un serviciu specializat în medicină dentară pediatrică. Există două vârste critice la care frecvența traumatismelor este mai mare: 1-3 ani și 10-12 ani. Dacă în dentiția temporară predomină luxațiile, în cazul celei permenente întâlnim adesea fracturi dentare. Fiind o urgență stomatologică, prognosticul unui dinte traumatizat depinde aproape în totalitate de doi factori: timpul de intervenție și corectitudinea tratamentului.

Lipsa de informare

Din nefericire, lipsa de informare în rândul părinților, a cadrelor didactice, a antrenorilor sportivi, dar și a cadrelor medicale duce adesea la amânarea și abordarea superficială a acestei patologii. Întotdeauna am afirmat și susțin cu tărie faptul că informarea părinților privind prevenirea traumatismelor dentare la copii ar trebui să facă parte din vizita regulată la cabinetul de stomatologie pediatrică.

În România facem de atâția ani profilaxia cariei dentare. Tabloul clinic rezultat în urma unui traumatism este mult mai impresionant și mai grav decât ne-am imagina. De aceea, apare logic întrebarea: de ce nu facem profilaxia traumatismelor dentare? De aici a rezultat necesitatea unei asemenea campanii de informare și conștientizare a părinților asupra mijloacelor de prevenire a traumatisemlor dentare.”, spune Prof. Dr. Alexandru Ogodescu.

 

Avatar

BY:

denisa@thesmart.ro

Welcome to The Smart - Welcome into my world!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.