photo-1549633030-89d0743bad01
Avatar

scris de

Afirmațiile pozitive. De ce NU funcționează

Afirmațiile pozitive. Funcționează sau…nu?

-Află ce NU funcționează și află de ce.

-Află cu ce poți înlocui afirmațiile, pentru rezultate mai bune. Descoperă: Aformațiile.

Afirmațiile pozitive. Ai auzit, probabil, despre metoda afirmațiilor. Vrei mai mulți bani? Spune tare și răspicat, de 100 de ori, dimineață, prânz și seară, timp de 60 de zile: ”Sunt bogat!”, ”Fac bani cu ușurință” cu convingere și perseverență. Se spune că funcționează și mai bine dacă, în timpul afirmației, vizualizezi și simți că ai deja ceea ce îți dorești.

Sună destul de complicat dar, dacă afirmațiile ar livra ceea ce promit, efortul ar merita din plin!

Așa că, înainte să mă apuc de recitat liste întregi de afirmații, m-am gândit să aflu dacă ele …chiar funcționează!

(Am făcut o postare pe InstaStories în care vă întrebam dacă ați incercat afirmațiile și dacă au funcționat. 72% dintre voi ați răspuns pozitiv, afirmațiile functionează. Să vedem ce spune știința!)

Întrebarea este: Funcționează afirmațiile pozitive?

Răspunsul este…depinde!

Depinde de mai multi factori: credințele subconștiente, încrederea în sine, situația ta actuală și modul în care faci afirmațiile!

Credințele și limitările subconștiente, în conflict cu afirmațiile.

De exemplu, dacă îți dorești o relație frumoasă și afirmațiile tale se concentrează pe sfera iubirii dar tu ai o convingere, în subconștient, că nu meriți să fii iubit, cel mai probabil afirmațiile nu te vor ajuta foarte mult.

De ce spun asta? Raționalul, ceea ce tu afirmi cu convingere și știi că meriți, nu va învinge emoționalul. Dacă atunci când erai copil ai ajuns la aceasta concluzie, ”nu sunt bun, NU merit iubirea”, în momentul în care spui afirmațiile vei declanșa o luptă interioară. Nu vei resimți asta pe moment. Nu îți va fi greu să le spui. Cel mai probabil, vei renunța pe parcurs, vei ajunge la concluzia că nu are nici un sens și… oricum nu funcționează.

Emoționalul învinge raționalul. Ceea ce crezi în subconștient, este mai puternic decât ceea ce îți spui, în mod conștient.

Pe de altă parte, dacă afirmi ceva care nu este în contradicție cu o convingere subconsțientă, s-ar putea ca afirmațiile să functioneze! De fapt, Marisa Peer, psihoterapeut de top din UK, susține că afirmația ”I am enough”, a ajutat mii de oameni să își recapete încrederea în ei și să-și dea seama că…. sunt suficient de buni, așa cum sunt. Dacă nu i-ai urmărit videoclipurile până acum, trebuie să o asculți!

Încrederea în sine. Știai că afirmațiile pozitive pot face mai mult rău decât bine, oamenilor cu încredere scazută în sine?!?

Dr. Joanne Wood, profesor de psihologie la Universitatea din Waterloo, și echipa ei au efectuat o serie de studii care au explorat efectul afirmațiilor pozitive asupra celor cu diferite niveluri de stimă de sine. S-a folosit Scala de autoestimare a Rosenberg – un chestionar utilizat pentru a măsura stima de sine a unui subiect pe o scară cuprinsă între 0 (scăzută) și 30 (înaltă). În timpul cercetărilor lui Wood, participanților li s-a cerut să repete fraza „Sunt o persoană iubitoare” sau să se concentreze asupra adevărului acesteia. Ceea ce au descoperit a fost că afirmațiile pozitive pot determina oamenii, cu încredere scăzută în sine, să se simtă mai slabi.

„Unul dintre lucrurile pe care credem că se întâmplă atunci când declarațiile pozitive de respingere pentru persoanele cu stimă de sine scăzută este că refuză afirmația”, spune dr. Wood. „De exemplu, atunci când își spun„ Sunt o persoană grozavă ”, ei au imediat gânduri care resping această afirmație.

Se pare că afirmațiile pozitive, pot face rău celor care au cel mai mult nevoie de ele! ”

Diferența prea mare dintre situația ta actuală și cea ideală. 

De exemplu, dacă îți dorești să slabești și să fii în formă, te poți gândi că o afirmație de tipul ”Sunt slabă și sanătoasă, am energie și mă simt grozav cu corpul meu” te poate ajuta să obții ceea ce îți dorești. Adică, un corp tonifiat, încredere în tine și puterea de a face decizii alimentare sănătoase.

Sunt sigură că ai auzit de teoria conform căreia ”mintea nu poate face diferența dintre realitate și iluzie, va crede ceea ce îi spui, dacă ești consecvent și convingător”, în cazul diferențelor prea mari, metoda nu funcționează.

Nu te poți minți singur. Tu știi că minți atunci când faci o afirmație falsă, sau parțial adevărată. Dacă spui ”sunt bogat” și, de fapt, nu ești, nu ai cum să faci afirmația cu convingere deplină. Este o diferență prea mare între ce spui și ce îți imaginezi.

În plus, situația ta actuală, care te nemulțumește, fie că vorbim despre relații, sănătate, o problemă financiară sau emoționala, se datorează unei convingeri puternice. Mai mult ca sigur, problema de greutate se datorează mâncatului emoțional.  Până nu rezolvi prima problemă, afirmațiile nu vor funcționa.

Care este soluția? Înlocuiește afirmațiile cu întrebări ! Ai auzit de AFORMAȚII?  

Am tot vorbit despre motivele pentru care afirmațiile NU funcționează. Acum a venit momentul să aflăm cum putem discuta într-un mod pozitiv, cu noi înșine, pentru a schimba anumite situații care ne nemulțumesc.

În loc de afirmații, poti încerca: Aformațiile. Adică, în loc să afirmi ferm și clar un anumit lucru, poti începe să pui întrebări. ”De ce am devenit un om bogat?” ”De ce caștig atât de mult?” ”De ce am relații excelente cu angajații mei?”.

Sunt de preferat întrebările ”De ce?” în locul celor ”Cum?” datorită faptului că atunci când te întrebi ”de ce + rezultatul pozitiv viitor?”, mintea ta e forțată să gandească invers. Ca ți cum ești deja acolo și te uiți înapoi, să afli cum ai reușit.

Când întrebi ”Cum?”, raționalul îți va face o listă cu ce ai de facut, fără să fii sigur că vei obține rezultatul.

Se pare că întrebările pe care ni le adresăm, ne forțează creierul să găsescă răspunsuri! De aceea este bine ca întrebările să nu fie negative! ”De ce nu voi fi niciodată un om bogat?” ”Eu de ce nu am noroc?” ”Mie de ce nu mi se întâmplă nimic bun?” Ghici ce, creierul tău va găsi o mulțime de explicații și justificări pentru întrebările tale!

Alege să îți pui mintea la lucru, în favoarea ta și să îi dai material de gândirea pozitiv, centrat pe viitor.

În încheiere, o întrebare pentru tine:

Tu DE CE ești un om generos/ independent financiar /un prieten bun/ un părinte implicat ? 

 

Las aici un link cu un test super-rapid, de 2 minute, care îți va arăta cum stai la capitolul încredere în tine: 

https://wwnorton.com/college/psych/psychsci/media/rosenberg.htm

 

 

Surse: 

https://wwnorton.com/college/psych/psychsci/media/rosenberg.htm

https://psychcentral.com/blog/why-positive-affirmations-dont-work/

Avatar

BY:

denisa@thesmart.ro

Welcome to The Smart - Welcome into my world!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.