nika-akin-NaWwG6ABSoE-unsplash

Află (de la un dermatolog) ordinea în care trebuie să aplici produsele de îngrijire pentru ten!

Când vine vorba de rutina zilnică de îngrijire a pielii, ordinea în care se aplică produsele de skin-care este foarte  importantă! Produse își îndeplinesc cel mai eficient rolul atunci când sunt aplicate corect. 

(Eu mereu m-am întrebat dacă aplic produsele în ordinea corectă și dacă nu cumva, sar peste anumiți pași!

Așa că, prima întrebare pentru Dr. Dermatolog Beatrice Podoleanu a fost exact asta: Care este ordinea corectă și ce produse trebuie să folosim, zi de zi?

Ai mai jos, răspunsul ei complet:

Cea mai ușoară regulă de urmat este de a aplica produsele de la cele mai fluide (cu cea mai subțire consistență) la cea mai groasă/cremoasă consistență, adică de la lichid la cremă.

De asemenea, este important să utilizați mai întâi produsele a căror ingrediente sunt cele mai importante pentru piele. Începeți cu antioxidanții din seruri, și apoi aplicați-le pe cele care trebuie să rămână la suprafața pielii, cum sunt produsele emoliente.

Îngrijirea tenului pe timp de zi

Indiferent de momentul zilei, este necesar să se înceapă ritualul de îngrijire cu o sesiune de curățare a tenului. Demachierea este foarte importantă, dimineața îndepărtând toate impuritățile de pe ten, iar seara eliminând toate urmele de make-up. 

*Recomand utilizarea loțiunilor sau apelor micelare, care curăță în mod delicat pielea.

Pasul doi

Al doilea pas este utilizarea unei loțiuni tonice. Majoritatea oamenilor aleg să sară peste acest pas deoarece se presupune că ele conțin alcool, sunt dure și irită pielea. Acest lucru se întâmpla în trecut dar, din fericire, acum nu mai este cazul. Acum sunt formulate fără alcool, iar ingredientele lor corectează ph-ul pielii. 

*Cu toate acestea, dacă ai trăit toată viața fără să folosești o loțiune tonică și pielea ta pare sănătoasă, nu este necesar să începi să folosești. Demachiantele sau gelurile de curățare sunt acum mult mai bine echilibrate din punct de vedere al ingredientelor, încât loțiunile tonice nu sunt un pas necesar pentru mine. Dar dacă totuși aveți o loțiune tonică pe care doriți să o utilizați, nu este nici un rău în respectarea acesteia.

Pasul trei: Serum

Următorul produs utilizat în rutina de skin-care trebuie să fie serul. Serurile sunt produse foarte concentrate, bogate în nutrienți, care îți permit să tratezi probleme specifice ale pielii.

Există diverse seruri disponibile pe piață astăzi, dar pentru zi recomand seruri antioxidante, care oferă o varietate de beneficii, de la luminozitate, hidratare, efect anti-ageing până la neutralizarea daunelor provocate de razele UV și poluanții de mediu. 

-Medic dermatolog, Beatrice Podoleanu

Pasul patru

Urmează apoi crema pentru conturul ochilor. Pielea din această zonă este mult mai subțire și sensibilă, iar cu timpul producția de colagen se diminuează, pielea iși pierde din elasticitate și se subțiază și mai mult. Cremele pentru conturul ochilor, prin proprietățile lor, hidratează pielea, atenuează cearcănele, corectează semnele îmbătrânirii și pungile de sub ochi.

Vine la rând crema hidratantă de față. Acesta este produsul de îngrijire a pielii cel mai des utilizat și unul esențial în rutina de îngrijire. Toată lumea are nevoie de un produs hidratant, chiar și persoanele cu tenul gras.

Chiar dacă pielea noastră are propriul său sistem natural de lubrefiere format din glande care secretă sebum pentru a menține un înveliș protector împotriva condițiilor exterioare, majoritatea dintre noi avem nevoie de o hidratare suplimentară după daunele ce apar pe pielea noastra, daune provocate de soare, vreme și chimicale dure.

*Aplicați crema de față și pe gât și decolteu.

Pasul 5: Protectia solară (foarte importantă!)

Următorul pas și cel mai important, este aplicarea cremei cu factor de protecție solară. Aceasta este necesară nu numai când mergem la plajă, ci și în viața de zi cu zi. Pentru a preveni semnele de îmbătrânire cauzate de razele de soare și pentru a proteja pielea împotriva cancerului de piele, este necesar de utilizat un produs cu SPF minim 30. 

*Recomand pentru zi formule ultra-light (spray sau fluid) care nu încarcă pielea. 

Înainte de crema cu SPF se mai poate aplica și un ulei de față, care este o sursă de vitamine și hidratare pentru ten, dar nu este o regulă. Eu personal sar peste acest pas. 

Înainte de a trece de la un produs la altul, este bine să așteptați 5 minute pentru ca acestea să intre în piele și să acționeze.

Citește : SMART WOMEN : 3 Lecții de la Anastasia Soare

Îngrijirea tenului pe timp de seară

Pielea se repară în mod natural noaptea, așa că, rutina nocturnă ar trebui să fie în concordanță nevoile tale specifice.

Se începe la fel, cu: demachiant, toner, cremă de ochi, cremă tratament, ser sau peeling și la final crema hidratantă.

De data aceasta, se utilizează termenul de „double cleanser”, pentru ca o dată demachiem tenul de make-up și apoi îl curățăm de impurități.

Află (de la un dermatolog) ordinea în care trebuie să aplicăm produsele de îngrijire pentru ten

Se recomandă aplicarea cremei de ochi înainte de tratamentele propriu-zise pentru a vă proteja zona ochilor de ingredientelor care ar putea provoca iritații.

Cum am menționat anterior, pielea se repară în mod natural pe timpul nopții. Acesta este motivul pentru care majoritatea tratamentelor de îngrijire a pielii, (cum ar fi: medicamentele eliberate pe bază de rețetă- retinoizi, creme pentru acnee și rozacee, creme cu retinol, peelinguri, măști și seruri anti-îmbătrânire), sunt mai bine folosite noaptea.

Cu toate acestea, recomand să vă alegeți tratamentul de seară în funcție de nevoile de moment ale pielii. Prea multe produse utilizate nu fac decât să crească riscul de iritație și să scadă probabilitatea rezultatului dorit.

*Nu utilizați în aceeași seară retinoizi/retinol împreună cu produse pentru peeling- creșteți semnificativ riscul de a vă irita pielea. 

 

Articol scris de : 

Dr. Beatrice Podoleanu, medic dermatolog

E-mail: beatrice_carm@yahoo.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.