Vrei să îți schimbi locul de muncă?
Neagu Corina

scris de

Vrei să îți schimbi locul de muncă?

Vrei să îți schimbi locul de muncă? Dacă vorbim de acum 30 de ani, nimeni nu-și schimba locul de muncă, toți angajații ieșeau la pensie din aceeași companie. 

Job Hopping

Cu câteva excepții oamenii în ziua de azi își schimbă de la des la foarte des locul de muncă. Americanii au și denumit acest fenomen „Job Hopping”, iar cei care-și schimbă des locul de muncă se numesc  “Job Hoppers”.

În timp ce unii angajatori consideră că schimbarea frecventă a locului de muncă poate reprezenta un avantaj major, expunând candidații către diverse medii de lucru, experiențe, industrii, alții fug de job hoppers considerându-i superficiali, nestatornici, nehotărâți.

De asemenea mai există o prejudecată, și anume aceea că angajații care au pauze în CV nu pot fi de încredere. Cred că această prejudecată poate fi foarte ușor demontată în această perioadă de criză, în care foarte mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă și devine din ce în ce  mai dificil pentru aceștia să-și găsească un alt job pentru că multe companii au intrat în faliment, iar cererea de joburi este mai mare decât oferta. Astfel evident că pot apărea pauze de luni bune în CV fără ca angajatul respectiv să fi avut vreo vină în pierderea locului său de muncă sau în negăsirea unuia nou. 

În ultimii ani am constatat că angajatorii au devenit ceva mai flexibili în ceea ce privește durata petrecută de candidați în cadrul unei companii, mai ales în cazul specialiștilor de care au mare nevoie. Un lucru știm sigur, și anume că niciun angajator nu mai are așteptarea ca angajații să iasă la pensie din compania lor. – Corina Neagu, HR expert

Sondajele spun că 75% din angajații sub 34 de ani cred că schimbarea joburilor este un pas necesar în dezvoltarea profesională dorită. Dar indiferent de cât de des vă schimbați jobul sau de obiectivele profesionale pe care vi le-ați stabilit, ar fi indicat să luați în considerare următoarele:

CITEȘTE ȘI: Joburile viitorului: Cum ne pregătim pentru ele?

Vrei să îți schimbi locul de muncă? 13 idei pe care să le iei în calcul înainte de un pas decisiv:

 1. Faceți o analiză cât mai profundă a motivelor pentru care aveți nevoie de această schimbare, fie personale, fie profesionale. 
 2. Nu luați niciodată la supărare sau sub presiunea momentului decizia de a demisiona. Demisia este un act unilateral de voință, ea nu necesită aprobare din partea angajatorului și în cazul în care vă răzgândiți vă va fi foarte greu să o retrageți.
 3. În cazul în care nu aveți o ofertă de muncă semnată, nu plecați, pentru că nu știți, mai ales în această perioadă, cât va dura pănă vă găsiți altceva.
 4. În cazul în care totuși decideți că nu mai este loc de întors, analizați cât timp sunteți acoperiți din punct de vedere financiar, cât timp puteți aștepta până vă găsiți alt loc de muncă.
 5. Analizați foarte bine factorii de stres și tot ce ar putea să vă cauzeze neplăceri viitoare. Sănătatea emoțională și fizică sunt extrem de importante și sunt influențate în mod cert de mediul de lucru, iar dacă acesta este unul toxic, aveți de luat o decizie.
 6. Faceți o comparație între ceea ce aveți și ce vă poate oferi compania pe termen mediu și lung și așteptările pe care le aveți din punct de vedere profesional. Dacă ajungeți la frustrare, este clar, din nou, că trebuie să luați o decizie. 

  Vrei să îți schimbi locul de muncă?
  Vrei să îți schimbi locul de muncă?
 7. Concepeți un plan de dezvoltare și de învățare cât încă mai sunteți la locul de muncă pe care vă doriți să-l părăsiți și încercați să învățați cât mai multe până ajungeți la noul job. Acum sunt foarte multe variante de cursuri online la prețuri accesibile. 
 8. Dacă aveți familie, copii, rate etc. ar fi bine să nu vă aruncați cu capul înainte la prima ofertă primită, chiar dacă financiar este cu mult mai bună. Analizați compania, oportunitățile pe termen lung, stilul de management, imaginea în piață, obiectivele, mediul de lucru înainte de a lua decizia de a accepta noua ofertă. 

  Vrei să îți schimbi locul de muncă?

 9. Gândiți-vă foarte serios la compromisurile pe care le puteți accepta la noul loc de muncă versus nevoile și obiectivele voastre. Cu alte cuvinte, nu dați vrabia din mână pe cioara de pe gard. 
 10. Dacă sunteți forțați de împrejurări să vă căutați un alt loc de muncă, începeți rapid cu crearea unui CV și a unui profil de LinkedIn care să vă reprezinte, cu pregătirea unui discurs autentic și onest pentru recrutori/angajatori și cu răbdare, pentru că e posibil să dureze până găsiți altceva. Fiți pregătiți să ajustați strategia de căutare pe parcursul procesului, conectați-vă cu cât mai mulți oameni care vă pot ajuta, apelați și la prieteni, cunoscuți care vă pot recomanda, încercați să vă păstrați entuziasmul și motivația. 
 11. Lasați-vă loc de „Bună ziua!” și terminați, cu responsabilitate și seriozitate, toate activitățile în care erați implicați înainte de a pleca din companie. Lumea este foarte mică, iar probabilitatea de a vă întâlni cu foștii colegi este foarte mare. 
 12. Gândiți-vă la toate experiențele acumulate și la toate greșelile făcute și încercați să învățați din acestea pentru a nu le mai repeta în viitor. Este extrem de important să începeți cu dreptul o nouă relație de muncă. 
 13. Și nu în ultimul rând gândiți-vă foarte serios la ce vă doriți să faceți pe termen lung. Este esențial să construiți, pas cu pas, o viață profesională care să vă aducă satisfacții și care să nu devină o corvoadă la un moment dat. 

Este important să conștientizați că mergeți la job ca să trăiți, nu trăiți ca să mergeți la job, căci așa cum spunea George Sand: „Munca nu este pedeapsa omului. Este recompensa sa, puterea sa și plăcerea sa.” Sau cel puțin așa ar trebui să fie. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.